MENU
klinika

Kushtet mjekësore që ndikojnë

A mund të parandalohen sëmundjet e zemrës?

14.03.2019 - 18:28

Nëse merrni ilaçe për të trajtuar kolesterolin e lartë, presionin e lartë të gjakut ose diabetin, ndiqni me kujdes udhëzimet e mjekut. Gjithmonë bëni pyetje nëse nuk kuptoni diçka.

Nëse keni këto kushte mjekësore, mund të merrni disa masa për të ulur rrezikun për sëmundje të zemrës.

Kontrolloni kolesterolin:

Mjeku duhet të testojë nivelet e kolesterolit në gjak në të paktën një herë në 5 vjet. Nëse tashmë jeni diagnostikuar me kolesterol të lartë ose keni një histori familjare të gjendjes, ju duhet të masni kolesterolin më shpesh. Bisedoni me mjekun për këtë test të thjeshtë të gjakut. Nëse keni kolesterol të lartë, medikamentet dhe ndryshimet e jetesës mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut për sëmundje të zemrës.

goditje ne zemer-konica.al

Kontrolloni presionin e gjakut:

Tensioni i lartë i gjakut zakonisht nuk ka simptoma, prandaj sigurohuni që të kontrollohet rregullisht. Mjeku duhet të masë presionin e gjakut të paktën një herë në 2 vjet në qoftë se nuk keni pasur kurrë presion të lartë të gjakut ose faktorë të tjerë të rrezikut për sëmundjet e zemrës. Nëse jeni diagnostikuar me tension të lartë, i quajtur edhe hipertension, duhet të bëni një kontroll më të shpeshtë për të siguruar që të keni nën kontroll gjendjen.

Nëse keni presion të lartë të gjakut, mjeku mund të rekomandojë disa ndryshime në stilin tuaj të jetesës ose t’ju këshillojë të ulni natriumin në dietën tuaj; mjeku mund të përshkruajë medikamente kur është e nevojshme për të ndihmuar në zvogëlimin e presionit të gjakut. Ekzistojnë shumë strategji për të ndihmuar në monitorimin dhe përmirësimin e kontrollit të presionit të gjakut dhe trajtimin me ilaçe.

Kontrolli i diabetit:

Nëse mjeku mendon se keni simptoma të diabetit, ai mund të rekomandojë që të testoheni. Nëse keni diabet, monitoroni me kujdes nivelet e sheqerit në gjak. Bisedoni me mjekun rreth opsioneve të trajtimit. Ai mund të rekomandojë disa ndryshime në stilin e jetesës për të ndihmuar në mbajtjen e sheqerit në gjak nën kontroll. Këto veprime do të ndihmojnë në uljen e rrezikut për sëmundje të zemrës.

Trajtimi me ilaçe:

Nëse merrni ilaçe për të trajtuar kolesterolin e lartë, presionin e lartë të gjakut ose diabetin, ndiqni me kujdes udhëzimet e mjekut. Asnjëherë mos e ndaloni marrjen e barnave pa folur me mjekun, infermieren ose farmacistin.

Ju dhe ekipi mjekësor mund të punoni së bashku për të parandaluar ose trajtuar kushtet mjekësore që çojnë në sëmundje të zemrës. Diskutoni rregullisht planin e trajtimit.

Nëse keni pasur një sulm në zemër, ekipi mjekësor do të punojë me ju për të parandaluar një sulm tjetër në zemër. Plani i trajtimit mund të përfshijë medikamente ose kirurgji dhe ndryshime të jetesës për të zvogëluar rrezikun.

Sigurohuni që të merrni medikamentet sipas udhëzimeve të mjekut.