MENU
klinika

Alergjia nga disa antibiotikë

Cilat medikamente duhet të shmang?

08.03.2019 - 18:19

Kam një alergji sulfa. A kam nevojë për të shmangur medikamente të caktuara?

Njerëzit që kanë alergji sulfa mund të reagojnë ndaj disa barnave që përmbajnë sulfa.

Sulfonamidet janë antibiotikët që mund të shkaktojnë një reaksion.

Antibiotikët që përmbajnë kimikate të quajtura sulfonamide mund të shkaktojnë një reaksion nëse keni alergji sulfa.

Këto antibiotikë përfshijnë droga të kombinuara:

-Sulfametoksazol-trimetoprim (Septra, Bactrim);

-Erythromycin-sulfisoxazole;

-Medikamente të tjera që mund të shkaktojnë reaksion;

Llojet e tjera të medikamenteve sulfa mund të shkaktojnë një reagim në disa njerëz që kanë alergji sulfa:

-Sulfasalazine (Azulfidine), përdoret për të trajtuar sëmundjen e Crohn, kolit ulcerative dhe artrit reumatoid;

-Dapsone, që përdoret për të trajtuar leprozën, dermatit dhe lloje të caktuara të pneumonisë;

-Mbani në mend, nëse keni një reagim ndaj një antibiotik sulfonamide, mund të jeni në gjendje të merrni medikamente të tjera sulfonamide pa pasur ndonjë reagim.

Medikamente sulfonamide që mund të mos shfaqin simptoma:

Medikamente të caktuara të diabetit – glyburide (Glynase, Diabeta) dhe glimepiride (Amaryl), për shembull:

-Disa ilaçe anti-inflamatore josteroidale, të tilla si celecoxib (Celebrex);

-Medikamente të migrenës (Imitrex, Sumavel Dosepro);

-Disa “pilula uji” (diuretics), të tilla si furosemid (Lasix) dhe hidroklorotiazide (Microzide);

Një alergji ndaj medikamenteve të sulfonamidit është ndryshe nga të paturit e një reagimi të kundërt ndaj verës ose ushqimit që përmban sulfite.

ilace uje-konica.al

Duke pasur një reagim ndaj sulfiteve në diçka që hani ose pini nuk do të thotë që do të jeni alergjik ndaj ilaçeve të sulfonamidit.

Një pacient me HIV / AIDS, mund të ketë një ndjeshmëri më të madhe ndaj medikamenteve të sulfonamidit. Gjithmonë tregojini mjekut për ndjeshmërinë ndaj ilaçeve.

Nuk ka teste diagnostike për alergjinë sulfa.

Sidoqoftë, desensitizimi i sulfit mund të jetë një opsion, veçanërisht nëse medikamentet që përmbajnë sulfametoksazol janë të nevojshme.