MENU
klinika

Lista

Ari, 10 vendet me rezervat më të mëdha në botë

09.03.2019 - 16:41

Kërkesa e bankës qendrore mbetet e fortë edhe përkundër ngadalësimit të blerjeve mujore

Rezervat e arit të bankave qendrore globale, siç raportohet nga FMN, u rritën me gati 26 tonë në dhjetor, duke zbritur nga 34.7 tonë në nëntor.

Përkundër një rënieje mujore të kërkesës në dy muajt e fundit të vitit, kërkesa mujore e bankave qendrore ka mbetur pozitive gjatë vitit 2018, me një total vjetor që ka regjistruar një shumë prej dhjetë dekadash.

Rritja e pasigurisë gjeopolitike dhe ekonomike bëri që gjithnjë e më shumë bankat qendrore të diversifikojnë rezervat e tyre dhe të përqendrojnë vëmendjen e tyre në aktivet e sigurta dhe likuide.

Dhe numri i bankave qendrore që blenë arin në vitin 2018 (23 sipas shifrave të fundit) thekson rëndësinë e arit si një aset rezervë.

Shitjet neto vazhdojnë të jenë të parëndësishme nga krahasimi, me gati një duzinë bankash që ulin rezervat e tyre (me më pak se dy ton mesatarisht) gjatë këtij viti.

Rezervat tremujore zyrtare të arit për Shqipërinë:

Kjo tabelë u përditësua në dhjetor 2018 dhe raporton të dhënat në dispozicion në atë kohë.

Të dhënat merren nga Statistikat Ndërkombëtare Financiare të Fondit Monetar Ndërkombëtar (IFS), botimi i dhjetorit 2018 dhe burime të tjera aty ku është e aplikueshme.

Të dhënat e IFS janë dy muaj në vonesë, prandaj mbajtjet janë deri në shtator 2018 për shumicën e vendeve.

10 vendet me rezervat më të mëdha të arit:

Duke filluar nga viti 2010, bankat qendrore në mbarë botën u kthyen nga shitja neto e arit, për blerësit neto të arit.

Vitin e kaluar aktiviteti i sektorit zyrtar u rrit 36% në 366 ton, një rritje substanciale nga 2016.

Top 10 bankat qendrore me rezervat më të mëdha të arit kanë mbetur kryesisht të pandryshuara për  vitet e fundit.

Shtetet e Bashkuara kanë vendin e parë me mbi 8,000 ton ari në valutë, gati sa tre vendet e ardhshme kombinohen.

Për gjashtë vjet rresht Banka Qendrore Ruse ka qenë blerësi më i madh i arit, duke rritur zotërimet e saj me 224 ton në 2017 dhe duke parakaluar Kinën që të mbajë vendin e pestë, sipas Survey Gold GFMS.

Jo çdo bankë qendrore është një blerës neto. Për të dytin vit radhazi, Venezuela ka qenë shitësi më i madh i arit, me 25 ton të shitura vitin e kaluar për të ndihmuar në shlyerjen e borxhit.

Megjithatë, shitjet sektoriale të sektorit zyrtar ranë me 55% vitin e kaluar, në më të ultën që nga 2014, duke treguar se bankat qendrore janë të lumtur për të mbajtur rezervat e tyre në ar, historikisht të shikuara si një pasuri e sigurtë.

2018 mund të jetë një vit tjetër i fortë për kërkesën e arit të bankës qendrore.

Sipas Këshillit Botëror të Artë (WGC), kërkesa në tremujorin e parë ishte 42 për qind në krahasim me vitin e kaluar, me blerje prej 116.5 tonësh për totalin më të lartë të tremujorit të parë që nga viti 2014.

Duke qenë se borxhi botëror vazhdon të rritet, bankat qendrore dhe investitorët njësoj mund të duan të mbajnë arin në xhepat e tyre, ashtu siç historikisht ka bërë mirë gjatë kohëve të rënies ekonomike dhe pasigurisë gjeopolitike.

Më poshtë janë 10 vendet më të mira me zotërimet më të mëdha të arit, duke filluar me Indinë.

10. India

Tonelata: 560.3

Përqindja e rezervave valutore: 5.5%

Nuk është çudi që Banka e Indisë ka një nga dyqanet më të mëdha prej ari në botë. Vendi i Azisë Jugore, në shtëpi me 1.25 miliardë njerëz, është konsumatori i dytë më i madh i metaleve të çmuara dhe është një nga drejtuesit më të besueshëm të kërkesës globale. Festivali i Indisë dhe sezoni i dasmës, i cili shkon nga tetori në dhjetor, ka qenë historikisht një ndihmë e madhe për tregtinë e dashurisë së artë.

9. Holandë

Tonelata: 612.5

Përqindja e rezervave valutore: 68.2 për qind

Banka Qendrore Holandeze njoftoi se do të lëvizë vaultet e saj prej ari nga Amsterdami në Camp New Amsterdam, rreth një orë jashtë qytetit, duke përmendur masa të rënda të sigurisë për vendin e saj aktual. Ashtu si shumë të tjerë kanë theksuar, kjo duket e çuditshme, duke qenë se banka ka riatdhesuar në mënyrë të drejtë një sasi të madhe të arit të saj nga SHBA.

8. Japonia

Tonelata: 765.2

Përqindja e rezervave valutore: 2.5 përqind

Japonia, ekonomia e tretë më e madhe në botë, është po ashtu mbledhësi i tetë më i madh i metalit të verdhë. Banka qendrore e saj ka qenë një nga praktikuesit më agresivë të lehtësimit sasior – në janar 2016, uli normat e interesit nën zero – gjë që ka ndihmuar kërkesën për karburante për ari në mbarë botën.

7. Zvicra


Tonelata: 1,040.0

Përqindja e rezervave valutore: 5.3 për qind

Në vendin e shtatë është Zvicra, e cila aktualisht ka rezervat më të mëdha të arit në botë për kokë banori. Gjatë Luftës së Dytë Botërore, vendi neutral u bë qendra e tregtisë së artë në Evropë, duke bërë transaksione me të dy aleatët dhe fuqitë e Boshtit. Sot, shumica e tregtimit të saj të arit bëhet me Hong Kongun dhe Kinën.

6. Kina


Tonelata: 1,842.6

Përqindja e rezervave valutore: 2.4 për qind

Në verën e vitit 2015, Banka Popullore e Kinës filloi ndarjen e aktivitetit të saj të blerjes së arit në baza mujore për herë të parë që nga viti 2009. Edhe pse Kina vjen në vendin e gjashtë për pjesën më të madhe të mbajtjes së artë, metalet e verdha përbëjnë vetëm një përqindje të vogël të përgjithshme rezerva – vetëm 2.4 për qind – më e ulta nga 10 bankat qendrore me më shumë ari. Megjithatë, kjo shifër është rritur pak nga 2.2 përqind e pronave në vitin 2016.

5. Rusia


Tonelata: 1,909.8

Përqindja e rezervave valutore: 17.6 për qind

Banka Qendrore Ruse ka qenë blerësi më i madh i arit për gjashtë vitet e fundit dhe më herët këtë vit e ka kapërcyer Kinën që të ketë rezervat e pestë më të mëdha. Në 2017 Rusia bleu 224 tonë shufra ari ose argjendi në një përpjekje për të diversifikuar larg nga dollari amerikan, pasi marrëdhënia e saj me Perëndimin është rritur ftohtë që nga aneksimi i gadishullit të Krimesë në mesin e vitit 2014. Për të ngritur paratë për këto blerje, Rusia shiti një përqindje të madhe të thesarit të SHBA-ve.

4. Franca


Tonelata: 2,436.0

Përqindja e rezervave valutore: 63.9 për qind

Banka qendrore e Francës ka shitur pak prej ari të saj gjatë disa viteve të fundit dhe ka thirrje për ta ndalur atë krejt. Marine Le Pen, kryetar i partisë së ekstremit të djathtë të Partisë Kombëtare të vendit, ka udhëhequr akuzën jo vetëm për të vënë një ngrirje në shitjen e arit të kombit, por edhe për të riatdhesuar të gjithë shumën nga vaultet e huaja.

3. Itali


Tonelata: 2,451.8

Përqindja e rezervave valutore: 67.9 për qind

Italia gjithashtu ka ruajtur madhësinë e rezervave të saj gjatë viteve dhe ka mbështetjen e presidentit Mario Draghi të Bankës Qendrore Evropiane (ECB). Ish-guvernatori i Bankës së Italisë, i pyetur nga një gazetar në vitin 2013, se cili rol luan ari në portofolin e një banke qendrore, u përgjigj se metali ishte “rezervë sigurie”, duke shtuar, “kjo ju jep një mbrojtje mjaft të mirë kundër luhatjeve kundër dollar. ”

2. Gjermania


Tonelata: 3,371.0

Përqindja e rezervave valutore: 70.6 për qind

Vitin e kaluar Gjermania përfundoi një operacion katërvjeçar të riatdhesimit për të lëvizur një total prej 674 ton ari nga Banka e Francës dhe Banka Federale e Rezervave të Nju Jorkut në vaults vet. E shpallur së pari në 2013, masa pritej të zgjaste deri në vitin 2020 për të përfunduar. Megjithëse kërkesa e arit ra vitin e kaluar pasi goditi një nivel të lartë në vitin 2016, ky vend evropian ka parë që investimi i arit të rritet vazhdimisht që nga kriza globale financiare.

1. Shtetet e Bashkuara


Tonelata: 8,133.5

Përqindja e rezervave valutore: 75.2 për qind

Me pronat më të mëdha zyrtare në botë, SHBA pretendon të jetë pothuajse aq shumë sa tre vendet e ardhshme të kombinuara. Ajo gjithashtu ka shpërndarjen më të lartë të arit si një përqindje e rezervave valutore në mbi 75 për qind. Nga ajo që dimë, shumica e arit të SHBA është mbajtur në Fort Knox në Kentaki, me pjesën e mbetur të mbajtur në Filadelfia Mint, Denver Mint, San Francisco Assay Office dhe West Point Bullion Depozituesi. Cili shtet do ari më së shumti? E pra, shteti i Teksasit shkoi aq larg sa të krijonte depozitarin e vet të shportës së Texasit për të mbrojtur arin e investitorëve./ E.S