MENU
klinika

Endokarditi bakterial

BE, infeksioni kërcënues për jetën

01.03.2019 - 17:47

Endokarditi bakterial ose infektiv (BE) është një lloj infeksioni.

Kjo ndodh tek valvulat dhe tek muri i brendshëm i zemrës (i quajtur endokard). BE nuk është e zakonshme, por mund të ndodhë nëse bakteret nga një pjesë tjetër e trupit hyjnë në qarkullimin e gjakut.

BE mund të jetë akut ose kronik. BE akute ndodh shpejt dhe mund të përkeqësohet. Nëse nuk trajtohet, mund të jetë kërcënuese për jetën. BE kronike ndodh me kalimin e kohës. Mund të duhen javë ose muaj për të parë simptoma.

Simptomat e endokardit bakterial:

Ethet, dridhjet dhe simptomat e tjera të gripit mund të jenë shenja të BE-së akute. Ju gjithashtu mund të keni një rrahje të shpejtë, të ngadalshme ose të parregullt të zemrës. Simptomat e BE kronike mund të përfshijnë lodhjen dhe humbjen e pashpjegueshme të peshës.

goditje ne zemer-konica.al

Çfarë shkakton endokardit bakterial?

Megjithëse BE mund të ndodhë tek çdokënd, disa njerëz janë në rrezik më të madh.

Kjo përfshin njerëz që kanë:

-Një problem të diagnostikuar të valvulave të zemrës;

-Një defekt i zemrës ose një zhurmë;

-Një operacion i kaluar në valvulat e zemrës;

-Një valvul artificial;

-Një transplantim të zemrës;

-Një histori e përdorimit të drogës;

-Një histori e endokardit.

Nëse keni një nga këta faktorë, bisedoni me mjekun për rrezikun e BE.

Higjena dentare, duke përfshirë pastrimin e dhëmbëve dhe disa procedura mjekësore, si kolonoskopia, mund të rrisin rrezikun e baktereve që hyjnë në qarkullimin e gjakut.

Si diagnostikohet endokarditi bakterial?

Mjeku mund të dyshojë që ju keni BE bazuar në simptomat tuaja dhe në historinë shëndetësore. Ata do të duhet të bëjnë teste për ta diagnostikuar atë.

Këto përfshijnë testet e gjakut dhe një ekocardiografi.

A mund të parandalohen apo shmangen endokardit bakterial?

Ju nuk mund ta parandaloni gjithmonë BE. Megjithatë, duhet të flisni me mjekun nëse jeni në rrezik. Nëse keni nevojë të keni një procedure dentare, mund t’ju duhet të merrni një antibiotik të parë për të parandaluar marrjen e BE. Kjo mund të ndihmojë në mbajtjen e baktereve larg nga futja në qarkullimin e gjakut.

Trajtimi i endokardit bakterial

Antibiotikët janë forma kryesore e trajtimit për BE. Shpesh ato jepen në mënyrë intravenoze (nëpërmjet një vene ) në spital. Ju mund të jeni në gjendje të përfundoni trajtimin në shtëpi. Raste të rënda të BE mund të kërkojnë kirurgji në zemër.

Të jetosh me endokardit bakterial

Një efekt i mundshëm anësor i BE është dështimi i zemrës. Kjo ndodh kur zemra e ka të vështirë të pompimin e gjakut. Komplikime të tjera të BE përfshijnë dëme në muskujt e zemrës, mpiksjen e gjakut dhe një rrahje jonormale të zemrës.

Nëse BE nuk trajtohet, kjo mund të çojë në vdekje.