MENU
klinika

Nga The Guardian

Britania duhet të marrë pjesë në zgjedhjet evropiane

02.03.2019 - 16:21

Për 2 vjet, Theresa May ka këmbëngulur që Britania të largohej nga Bashkimi Europian më 29 mars. Këtë javë, ajo u gjunjëzua ndaj realitetit politik dhe pranoi se kjo nuk mund të ndodhë.

May e bëri të qartë se ajo do të kundërshtojë çdo zgjatje përtej qershorit 2019.

Por kushtet në të cilat ndodhemi, duket se shtojnë mundësitë për zgjerim të nenit 50. May duhet të jetë shumë më e qartë, me veten dhe vendin.

Bazuar në atë që ajo tha këtë javë, duket se shpreson se mund të përdorë një zgjatje për të gjetur një variant tjetër të marrëveshjes së saj ekzistuese. Por ka shumë pak hapësirë ​​negociuese për këtë. BE nuk është e gatshme të ndryshojë marrëveshjen.

Foto e marrë nga Euronews

Nëse ajo i përmbahet strategjisë për të bërë ndryshime të pakuptimta në marrëveshjen e saj për ta bërë atë të pranueshme për ata që kanë lënë pas dore, në fund të qershorit mund të jemi pikërisht në të njëjtën rrëmujë si tani.

Ajo mund të përpiqet për një marrëveshje më “të butë” Brexit”. Ajo mund të angazhohet për ta mbyllur Britaninë në një bashkim doganor. Ajo mund të ofrojë zgjedhje të përgjithshme të parakohshme në këmbim të votave për një marrëveshje të ndryshuar, ose të pranojë një referendum të dytë në këmbim të mbështetjes për marrëveshjen e saj. Ajo mund të fillojë një ushtrim deliberativ demokratik për të kërkuar konsensus publik.

May dhe politika e saj ekzistuese lidhur me Brexit ka dështuar. Duhet të zëvendësohet nga një politikë më e mirë, por për këtë do të duhet kohë. Jo pak kohë. Por ndoshta më shumë se tre muaj, veçanërisht nëse rezultati përfundimisht do t’i lihet votuesve në zgjedhje ose në një referendum tjetër.

E gjithë kjo tregon se procesi mund të zgjasë së paku gjashtë muaj dhe ndoshta më shumë.

Foto e marrë nga Euronews

May i tha deputetëve këtë javë se procesi nuk do të zgjasë përtej qershorit, sepse kjo do të nënkuptonte që Mbretëria e Bashkuar të merrte pjesë në zgjedhjet e parlamentit Evropian në fund të majit. Ky do të ishte një problem.

Fushata zgjedhore mund të jetë edhe e dobishme në një kohë të errët. Britania është në mes të një konflikti të thellë kombëtar për marrëdhëniet e ardhshme me Evropën.

Për herë të parë, zgjedhjet evropiane mund të jenë në të vërtetë për Europën. Britania me siguri duhet të bëjë të qartë se nëse bihet dakord për Brexit, eurodeputët e saj do të tërhiqen. Ndërkohë, Britania nuk humbet asgjë duke marrë pjesë. Le të votojmë.