MENU
klinika

Mësojini!

‘Të lindur me zemër’, ndikimi tek të prekurit!

16.03.2019 - 18:08

Defektet kongjenitale të zemrës janë të pranishme që në lindje dhe mund të ndikojnë në strukturën e zemrës së një personi dhe aftësinë e saj për të punuar siç duhet.

Meqenëse kujdesi dhe trajtimi mjekësor kanë avancuar, njerëzit me defekte të zemrës jetojnë më gjatë dhe bëjnë një jetë të shëndetshme.

Cilat janë defekte të zemrës?

Dëmtimet e zemrës janë të pranishme në lindje dhe mund të ndikojnë në strukturën e zemrës së një personi dhe funksionin e saj . Ato gjithashtu mund të ndikojnë në mënyrën se si rrjedh gjaku përmes zemrës në pjesën tjetër të trupit. Defektet e zemrës mund të ndryshojnë nga më të voglat (të tilla si një vrimë e vogël në zemër) deri në të rënda (të tilla si pjesë të munguara ose të formuara keq të zemrës).

Disa njerëz të prekur mund të kenë nevojë për një ose më shumë operacione në zemër ose në enët e gjakut. Është e rëndësishme të theksohet se edhe me këto trajtime, shumë njerëz me defekte të zemrës nuk janë shëruar, pasi defektet e zemrës janë kushte të përjetshme.

therje ne zemer
therje ne zemer

Defektët e zemrës janë lloji më i zakonshëm i defektit të lindjes, që prek rreth 1% të lindjeve.

Meqenëse kujdesi dhe trajtimi mjekësor ka avancuar, njerëzit me defekte të zemrës bëjnë një jetë të shëndetshme . Me rritjen e moshës paraqiten sfida të reja për të plotësuar nevojat e veçanta të këtij grupi njerëzish.

Hulumtuesit po punojnë për të mësuar më shumë për njerëzit që jetojnë me defekte në zemër dhe për të identifikuar strategjitë për të përmirësuar shëndetin e tyre.

Në vitin 2015, filloi një projekt 4-vjeçar për të gjurmuar njerëzit e të gjitha moshave me defekte në zemër. Pesë vende-Universiteti i Kolorados-Denver, Universiteti Duka në Karolinën e Veriut, Universiteti Emory në Gjeorgji, Departamenti i Shtetit të Shtetit të Nju Jorkut dhe Universiteti i Utah-së po punojnë për të kuptuar më mirë mbijetesën, përdorimin e kujdesit shëndetësor dhe shëndetin afatgjatë të njerëzve të të gjitha moshave me defekte të zemrës.

Në vitin 2016 , Kolegji i Mjekësisë i Universitetit të Arizonës dhe Qendra Arkansas për Hulumtimin dhe Parandalimin e Dëmeve të Lindjes, filloi studimin e zemrës kongjenitale për të njohur rezultatet, nevojat dhe mirëqenien , një studim i të rriturve me defekte të zemrës për të vlerësuar gjendjen e tyre shëndetësore, sociale dhe arsimore, si dhe cilësinë e jetës.

Këto aktivitete sigurojnë njohuri të rëndësishme për të udhëhequr përpjekjet e vazhdueshme për të parandaluar defektet e zemrës dhe për të mbështetur familjet e prekura prej tyre.