MENU
klinika

Problemet e superfuqisë

Ditë të vështira e presin Kinën dhe Xi Jinping…

03.03.2019 - 11:23

Për botën, presidenti i Kinës Xi Jinping, duket një njeri i pandalshëm e i fortë. Por këtë vit, Xi po kalon kohë shumë të vështira, ekonomia po sheh rritjen ekonomike më të ulët në gati tre dekada, dhe është penguar nga një luftë e zgjatur tregtare me SHBA.

Pekini po sheh gjithashtu shenjat e para të kundërshtimeve për planin “Brezi dhe Rruga”, një plan që synon të rrisë ndikimin e saj global, ndërsa vendet partnere po anullojnë ose rishqyrtojnë projektet e rëna dakord, nisur nga shqetësimet e borxhit.

Ndërkohë, qeveritë e huaja po ushtrojnë presion ndaj Pekinit për çdo gjë, që nga spiunazhi e deri tek të drejtat e njeriut.

“Ka shumë shqetësime, prandaj dyshoj se ky vit do të jetë vërtet plot me pasiguri”, tha Kerry Brown, profesoreshë në Kolegjin King’s College në Londër.

Në takimin vjetor 3,000 delegatë do të mblidhen në Pekin për të diskutuar politikën politike dhe ekonomike, përpara se të votojnë që të miratojnë propozimet nga Partia Komuniste në pushtet.

Një pjesë e legjislacionit që pritet të kalojë është një ligj i investimeve të huaja që do të ndalonte transferimin e detyruar të teknologjisë dhe “ndërhyrjen” e qeverisë.

Të martën, Li Keqiang, kryeministri i Kinës, do të japë një adresë të stilit të shtetit, duke ripërpiluar arritjet e vitit të kaluar dhe duke pritur të ardhmen. Ai do të njoftojë gjithashtu objektivat e rritjes ekonomike, që pritet të vendosen në zgjerimin prej 6,0 deri në 6,5 për qind për 2019.

Carl Weinberg, ekonomisti kryesor në kompaninë hulumtuese High Frequency Economics, tha se Xi do të ketë kontrollin e rendit të ditës, por nuk mund të përjashtohet shansi që kundërshtarët ta detyrojnë atë të mos pranojë një milimetër të vetëm të kërkesave të SHBA që Kina të braktisë modelin e subvencionit shtetëror.”

Sipërmarrësit gjithashtu janë mërzitur me reformat ekonomike të Xi, të cilat kanë favorizuar kryesisht ndërmarrjet shtetërore joefikase sesa firmat e sektorit privat.

Kina gjithashtu pritet të përshkruajë planet për vendosjen e rrjeteve mobile 5G, një zhvillim që do të ndihmohet nga Huawei.

Megjithatë, do të jetë interesante të shihet nëse Xi do të mbizotërojë në valët e transmetimit ose nëse zyrtarë të tjerë të lartë si Z. Li ose Liu He, negociatori kryesor tregtar i Kinës, do të luajnë ndonjë rol në zbukurimin e monologut.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e Guvernatorit të Bankës Qendrore

“Kina po përgatitet për më të keqen”