MENU
klinika

Gra që ndryshuan botën

“E pazëvendësueshme nëse je ndryshe”

12.03.2019 - 12:33

Bota ka njohur shumë gra të guximshme, të cilat, me personalitetin, karakterin, pa pasur nevojë ta fshehin elegancën kanë dhënë ndihmesën e tyre për ta ndryshuar botën me përvojat, qëndrimet dhe idealet e tyre.

Ato na kanë frymëzuar dhe vazhdojnë të na frymëzojnë, nëpërmjet trajektores së jetës së tyre, vendosmërisë, zbulimeve shkencore, altruizmit dhe luftës për liri.

Disa prej tyre, ju mund t’i rikujtoni e madje, t’i keni si motiv:

Kur një derë e lumturisë mbyllet, një tjetër hapet, por ne shpesh vazhdojmë të shikojmë derën mbyllur dhe nuk e shohim për shumë kohë derën që na është hapur“. – Hellen Keller

Hellen Keller humbi shikimin dhe dëgjimin e tij brenda 19 muajve, në një moment shumë delikat në histori, në një kohë kur kjo konsiderohej si një arsye dënimi. Megjithatë, ajo e tejkaloi gjendjen e saj dhe u bë një aktiviste e fuqishme e njerëzve me aftësi të kufizuara.

Ruaje të drejtën e mendimit, edhe nëse je gabim, është më mirë sesa të mos mendosh asgjë“. – Hypatia e Aleksandrisë

Hypatia ishte gruaja e parë matematiciene që njohim dhe gjithashtu punoi në fushën e astronomisë. Ajo përmirësoi sistemin e identifikimit të pozicionit të yjeve dhe shpiku hydrometrin.

Sipas Sokratit, Hypatia u vra, u torturua nga një grup që nuk pajtoheshin me idetë e saj.

Më e vështirë është të marrësh vendimin për të vepruar, pjesa tjetër është thjesht këmbëngulje”. – Amelia Earhart

Amelia Earhart ishte një person i mrekullueshëm, një pioniere e aviacionit dhe gruaja e parë që pilotoi e vetme përmes Atlantikut. Përveç kësaj, ka luftuar për të drejta të barabarta mes gjinive, duke i frymëzuar të tjerat për të zhvilluar këmbënguljen dhe besimin në vetvete.

Askush nuk mund të na bëjë të ndihemi inferiorë, pa miratimin tonë”. – Eleanor Roosevelt

Ajo ishte zonja e parë në Shtetet e Bashkuara për 12 vjet (nga viti 1933 deri më 1945) dhe u bë përkrahëse e madhe e të drejtave njerëzore dhe civile. Ajo mori postin e delegates së Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara dhe u bë një gur themeli për përpunimin e Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut.

Ne nuk mund të bëjmë gjithmonë gjëra të mëdha, por ne mund të bëjmë gjëra të vogla me dashuri të madhe”. – Nënë Tereza e Kalkutës

Nënë Tereza e Kalkutës, bija shqiptare e kushtoi jetën e saj në shërbim të personave të pafat. Prandaj, ajo është bërë e famshme në të gjithë botën dhe është njohur si një ikonë globale e vuajtjes, shërbimit pa interes dhe përulësisë, madje edhe pas vdekjes së saj.

Asgjë në jetë nuk duhet pasur frikë, por vetëm të kuptohet. Tani është koha për të kuptuar më shumë dhe për t’u frikësuar më pak. “- Marie Curie

Marie Curie ishte një shkencëtare dhe përmes punës së saj ajo u bë gruaja e parë që mori çmimin Nobel dhe personi i parë që mori të njëjtin çmim në dy kategori të ndryshme. Marie gjithashtu ndihmoi në zhvillimin e prototipeve të para të rrezeve X.

Të mbysësh vetë vuajtjen është të rrezikosh të gllabërohesh nga brenda”. – Frida Kahlo

Frida Kahlo ishte një piktore meksikane dhe një grua që ishte absolutisht përpara kohës së saj. Ajo vuajti shumë për shkak të gjendjes së saj fizike, por ajo nuk e lejoi veten të dëshpërohej.

Ajo është përballur me më shumë se 32 operacione, por përkundër dhimbjes, ajo kurrë nuk ka ndalur së pikturuari. Udhëtimi i saj në pikturë e ka bërë atë një nga përfaqësueset më të mëdha të artit të vendit të saj dhe një frymëzim për të gjithë ne kur jemi në kohë të vështira.

Nëse dëshiron të jesh e pazëvendësueshme, duhet të jesh ndryshe”. – Coco Chanel

Përveç punës së saj të pabesueshme në industrinë e modës, Coco Chanel ka qenë gur themeli në përcaktimin e stilit femëror në shekullin e 20-të, duke ndihmuar gratë të besojnë në veten e tyre, duke braktisur modelet e vjetra dhe duke i bërë të pavarura.

Ka dy lloje njerëzish: ata që punojnë dhe ata që kërkojnë merita. Mundohuni të jeni në grupin e parë: ka më pak konkurrencë. “- Indira Gandhi

Edhe pse roli i saj në politikë ka qenë i diskutueshëm, Indira Gandhi ishte gruaja e parë që mbajti postin e Kryeministres së Indisë. Ajo ishte një grua e vendosur, duke punuar për të konsoliduar autoritetin e saj në një shoqëri patriarkale, duke e bërë atë një nga gratë më të fuqishme në botë.

Gjëja e rëndësishme nuk është ajo që fati bën për ne, por ajo që ne bëjmë me të.” – Florence Nightingale

Florence ishte një infermiere britanike që shërbeu gjatë Luftës së Krimesë, duke transformuar mënyrën se si është parë dhe njohur profesioni i saj nga njerëzit.

Ajo e përkushtoi veten jashtëzakonisht në punën e saj, duke fituar admirimin e shumë njerëzve dhe duke përmirësuar trajtimin e ushtarëve të plagosur.