MENU
klinika

Jo më strehim i financuar nga OKB

Edhe Greqia si Italia, “braktis” refugjatët

26.03.2019 - 14:05

Dyqind refugjatë që jetojnë në Greqi do të detyrohen të largohen nga strehimi i financuar nga OKB deri në fund të marsit.

Qeveria thotë se ky është një hap i nevojshëm për t’i integruar ata në shoqërinë greke, por ka disa refugjatë të shqetësuar për të ardhmen e tyre.

Jean Marc jeton në një apartament me katër refugjatë të tjerë në Athinë që nga viti 2017. Qiraja e tij paguhet nga Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatë. Megjithatë, 23-vjeçari nga Bregu i Fildishtë duhet të largohet nga fundi i kësaj jave dhe një tjetër refugjat do të zërë vendin e tij.

“Nuk ndihem shumë mirë, sepse nuk bëj asgjë. Nuk kam punë. Shkoj në shkollë për të mësuar gjuhën greke, kështu që unë mund të gjej një punë, çdo punë. Por asgjë deri tani. Ju e dini, në Athinë, nuk është e lehtë të gjesh punë. Unë dua të jetoj jetën time këtu dhe të krijoj një familje. Por sapo të largohem nga kjo shtëpi, duhet të gjej një vend për të fjetur “, tha ai.

ESTIA është një program i Akomodimit i financuar nga Bashkimi Evropian dhe i zbatuar nga Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatë në bashkëpunim me OJQ-të greke.

Aktualisht ajo mbështet 22.636 refugjatë. Më 31 mars, 200 të parët duhet të largohen nga akomodimi që u është ofruar atyre.

Agjencia e OKB-së për Refugjatët argumenton se ky është një hap i domosdoshëm. “Tani po flasim për dyqind vetë”, tha Boris Cheshirkov, një zëdhënës i Agjencisë së OKB-së për Refugjatët.

“Nuk është një numër i rëndësishëm, por 200 individë që vijnë nga ishulli Samos ku kushtet janë mjaft të ashpra dhe u jepet mundësia të qëndrojnë në një apartament, ku ata janë aktiv në aktivitetet rekreative dhe studiojnë greqisht. Ky është një zhvillim i rëndësishëm”.

Disa OJQ besojnë se refugjatët nuk janë gati, por për momentin ata nuk shprehen publikisht. Qeveria vë në dukje se këta njerëz nuk do të braktisen.

“Këta refugjatë do të vazhdojnë të marrin mbështetje financiare për një periudhë prej tre muajsh dhe kanë të drejtë të marrin pjesë në një program të veçantë pune,” tha Miltiadis Klapas, Sekretar i Përgjithshëm për Politikën e Migracionit.

“Ata do të marrin një rrogë të mirë. Pra, ne vazhdojmë t’i mbështesim ato, edhe pas daljes së tyre nga programi ESTIA. Ne duam që ata të ndihen të sigurt në vendin tonë. Ne duam që ata të integrohen në shoqërinë greke”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”