MENU
klinika

The Hill

Fajtor për ‘rrëmujën’ në SHBA nuk është Trump, por Kongresi…

10.03.2019 - 11:37

Një sondazh i kohëve të fundit i Rasmussen tregon se 82 për qind e votuesve beson se “Kongresi duhet të rishikojë dhe miratojë rregulloret në vend që t’i lejojë agjencitë të veprojnë vetë.” Megjithatë, Kongresi e largon këtë përgjegjësi për shkak të një konflikti interesi midis anëtarëve të saj dhe votuesit e tyre.

Në të vërtetë, votuesit e të dyja palëve duan që përfaqësuesit e tyre të vendosin për rregulloret. Në të kundërt, demokratët në Kongres e kundërshtojnë idenë, ndërsa republikanët në Kongres pretendojnë ta favorizojnë atë, por në fakt e bllokojnë atë.

Në të vërtetë, sondazhet tregojnë se votuesit duan që Kongresi dhe jo presidenti të bëjnë politikat. Nuk është çudi. Edhe sipas deklaratës së Pavarësisë, hartuesit e Kushtetutës parashikuan që “ligjvënësit” në Kongres do të merrnin përgjegjësinë për ligjet që qeverisin sjelljen e publikut.

James Landis, dikur udhëheqës i New Deal mbi rregullimin dhe më vonë Dekani i Shkollës Juridike të Harvardit argumentoi se Kongresi duhet të votonte mbi rregulloret kryesore.

Pretendimi për të favorizuar përgjegjësinë e kongresit për rregulloret në vitin 1996, Kongresi kaloi, dhe Presidenti Clinton nënshkroi, Aktin e Rishikimit të Kongresit. Ai i jep Kongresit mundësinë e votimit për të mos miratuar rregulloret, por nuk kërkon vota për t’i miratuar ato.

Nuk ka dyshim se votimi për rregulloret e bëjnë jetën më të lehtë për anëtarët e Kongresit. Demokratët mund të votojnë për agjencitë për të mbrojtur shëndetin, por t’i lënë ata me përgjegjësinë për barrat e nevojshme për ta bërë këtë. Republikanët mund të votojnë për agjencitë për të reduktuar ngarkesat rregullatore, por t’i lënë ata me përgjegjësinë për reduktimin e mbrojtjes rregullatore.

Duke kufizuar votat e tyre për qëllime të kënaqshme, politikanët shmangin përgjegjësinë për ndërhyrjet e pashmangshme ndërmjet tyre. Rezultati është polarizimi.

Megjithatë, nëse këta ligjvënës duhej të merrnin përgjegjësinë për rregulloret, ata do të ristrukturojnë statutet rregullatore për të na dhënë më shumë mbrojtje, dhe më pak përgjegjësi. Në vend të kësaj, ata i japin vetes më shumë merita dhe më pak faj. Kjo është egoiste.

 David Schoenbrod është profesor i Ligjit në Shkollën Juridike të Nju Jorkut.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Demokratët kundërshtojnë presidentin

“Trump po abuzon me pushtetin”

Një marrëveshje i dha fund mbylljes

“Makthi” i SHBA-së mbaroi/ Rihapet qeveria amerikane