MENU
klinika

Video

Fyelli, në trojet shqiptare nga një tregtar

23.03.2019 - 16:05

Fyelli është një nga veglat muzikore të klasifikuara në grupin e frymoreve.

Fyelli është përdorur për ahengje të ndryshme, melodi, përcjellje të këngëve si dhe nga barinjtë për të ndjellur qentë, për të nisur delet për mriz, për të alarmuar se ujqët sulmojnë tufat e bagëtive, etj.

Thuhet se prejardhja e fyellit është nga Arabia dhe tregëtarët e kanë sjellur në Shqipëri (trojet shqiptare).

Mbetet një ndër instrumentet më tërheqës e më të lashtë në fondin e artë të trashëgimisë muzikorë shqiptare, si dhe një ndër dokumentet më të rëndësishëm të muzikës instrumentale polifonike shqiptare.

Më poshtë gjeni një video nga instrumentisti Agim Pula, teksa interpreton një nga meloditë më të vjetra.