MENU
klinika

Çrregullimet!

Gjumi mund të ndikojë në shëndetin tuaj të zemrës!

21.03.2019 - 16:33

Gjumit i mirë nuk është i rëndësishme vetëm për nivelet e energjisë, por është shumë i rëndësishëm për shëndetin e zemrës.

Mësoni se si gjumi është i lidhur me shëndetin e zemrës.

Gjumi nuk është luks. Është i rëndësishëm për shëndetin e mirë. Gjumi ndihmon trupin të riparojë veten. Gjumi i mirë gjithashtu ju ndihmon të funksiononi normalisht gjatë ditës.

Shumica e të rriturve kanë nevojë për të paktën 7 orë gjumë çdo natë. Megjithatë, më shumë se një në tre të rritur thonë se nuk bëjnë sasinë e rekomanduar të gjumit. Ndërsa kjo mund të jetë mirë për një ose dy ditë, me kalimin e kohës mund të çojë në probleme serioze shëndetësore dhe të keqësojë disa probleme shëndetësore.

Cilat janë kushtet shëndetësore të lidhura me mungesën e gjumit?

Të rriturit që flenë më pak se 7 orë çdo natë kanë më shumë gjasa të thonë se kanë patur probleme shëndetësore, duke përfshirë sulmet në zemër, astmën dhe depresionin. Disa nga këto probleme shëndetësore rrisin rrezikun për sëmundje të zemrës, sulme në zemër dhe goditje në tru.

crregullimet e gjumit-konica.al

Këto probleme shëndetësore përfshijnë:

Tensioni i lartë i gjakut. Gjatë gjumit normal, tensioni i gjakut ulët. Problemet e gjumit tregojnë se presioni i gjakut qëndron më i lartë për një kohë më të gjatë. Tensioni i lartë i gjakut është një nga rreziqet kryesore për sëmundjet e zemrës dhe goditjen e zemrës.

Diabet tip 2. Diabeti është një sëmundje e nivelëve të sheqerit në gjaku , një kusht që mund të dëmtojë enët e gjakut. Disa studime tregojnë se gjumi i mjaftueshëm mund të ndihmojë njerëzit të përmirësojnë kontrollin e sheqerit në gjak.

Mbipeshë. Mungesa e gjumit mund të çojë në një fitim jo të shëndetshëm në peshë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët dhe adoleshentët, të cilët kanë nevojë për më shumë gjumë sesa të rriturit. Çrregullimi i gjumit mund të ndikojë në një pjesë të trurit që kontrollon urinën.

Cilat kushte gjumi mund të dëmtojnë shëndetin e zemrës?

Me kalimin e kohës, problemet e gjumit mund të dëmtojnë shëndetin e zemrës.

Apnea e gjumit ndodh kur ajri bllokohet në mënyrë të përsëritur gjatë gjumit, duke shkaktuar që të ndaloni frymëmarrjen për periudha të shkurtra kohore. Apnea e gjumit mund të shkaktohet nga disa probleme shëndetësore, të tilla si obeziteti dhe dështimi i zemrës.

Apnea e gjumit ndikon se sa oksigjen merr trupi ndërsa fle dhe rrit rrezikun për shumë probleme shëndetësore, duke përfshirë presionin e lartë të gjakut, sulmet në zemër dhe goditje në tru.

Insomnia është e lidhur me presionin e lartë të gjakut dhe sëmundjet e zemrës.

Me kalimin e kohës, gjumi i varfër mund të çojë gjithashtu në zakone jo të shëndosha që mund të dëmtojnë zemrën, duke përfshirë nivele më të larta stresi, më pak motivim për të qenë fizikisht aktiv dhe zgjedhje jo të shëndetshme ushqimore.