MENU
klinika

Edhe me Indinë luftë tregtare?

India, “shënjestra” e radhës e SHBA-së…

14.03.2019 - 13:01

Ndërkohë që tensionet me Kinën kanë filluar të lehtësohen, Presidenti i SHBA Donald Trump ka hapur një front të ri në luftën e tij tregtare: India. Më 4 mars 2019, dëgjuam të shtënën e parë duke njoftuar Kongresin për qëllimin e tij për t’i dhënë fund trajtimit të favorshëm që India ka gëzuar nën Sistemin e Përsosur të Preferencave (GSP).

Vendimi i Trump për t’i dhënë fund GSP nuk erdhi si një surprizë. Pavarësisht nga bashkëpunimi i ngushtë midis dy demokracive më të mëdha në botë në fushën e mbrojtjes dhe në fusha të tjera, marrëdhëniet tregtare midis tyre kanë qenë me gjemba për disa kohë.

Ankesa e preferuar e Trump është tarifa e lartë e Indisë për Harley Davidson. Por kjo nuk është e vetmja.

Ai është gjithashtu i shqetësuar se Shtetet e Bashkuara kanë një deficit tregtar të konsiderueshëm, në masën 27.3 miliardë dollarë në vitin 2017, me Indinë. Një problem tjetër është impulset proteksionistë të Indisë, veçanërisht në bujqësi. Dhe gjatë dy viteve të fundit, vendi gjithashtu ngriti tarifa për disa produkte të prodhuara, të tilla si telefonat celularë dhe pjesë auto.

Më tej, regjimi i të drejtave të pronësisë intelektuale të Indisë ka qenë një burim shqetësimi për Shtetet e Bashkuara për një kohë të gjatë.

Së fundi, India kohët e fundit ka bërë disa vendime që kanë dëmtuar kompanitë amerikane të teknologjisë. Ai miratoi ligje që kërkonin që disa të dhëna të ruheshin në nivel lokal, gjë që i shtonte kostot operative të kompanive të Bashkuara të prekura.

Rregullimet e reja të tregtisë elektronike kanë ndaluar gjithashtu tregjet online të shitjes së ndonjë produkti nga kompanitë në të cilat tregjet kanë aksione të rëndësishme.

Së fundi, India po shton rregullat nën të cilat ofruesit e përmbajtjes në internet mund të veprojnë.

Ndërkohë, tarifat e SHBA për çelikun dhe aluminin kanë dëmtuar eksportet indiane të këtyre produkteve. Ndryshe nga Kanadaja, Kina, Meksika, Turqia dhe Bashkimi Europian, megjithatë, India nuk ka marrë veprime hakmarrëse deri më tani.

Së fundmi, India frikësohet nga dëmet kolaterale nga sanksionet e Shteteve të Bashkuara kundër Iranit dhe Rusisë. Në të dyja rastet, Shtetet e Bashkuara u zotuan të penalizojnë vendet e treta që bëjnë biznes me këto dy vende.

Nga një perspektivë ekonomike, tërheqja e GSP nga Trump nuk do t’i përkeqësojë marrëdhëniet. Së pari, vetëm një pjesë e eksporteve të Indisë në Shtetet e Bashkuara gëzojnë preferencat e GSP-së. Në fakt, India vlerëson se shuma e kursyer në detyrimet doganore, në sajë të GSP-së, arriti në vetëm 190 milionë dollarë në vit. Së dyti, GSP nuk do të aplikohej kurrë në produktet e suksesshme të eksportit të Indisë gjithsesi. Së fundi, sipas rregullave të Organizatës Botërore të Tregtisë, GSP synon të jetë e  njëanshme, pa asnjë lëshim reciprok të dhënë nga vendi në zhvillim.

Megjithatë, Shtetet e Bashkuara kanë përdorur në mënyrë të përsëritur kërcënimin e tërheqjes së GSP-së për t’i bërë presion vendeve përfituese për pronën intelektuale dhe standardet e punës.

Nga këndvështrimi politik, lëvizja e Trump në GSP është e rrezikshme. Indian është në mes të zgjedhjeve parlamentare dhe qeveria indiane nuk mund të përballojë të duket e dobët.

Prandaj, çdo veprim agresiv nga Shtetet e Bashkuara rrezikon të shkaktojë një luftë tregtare që nuk do të ishte mirë për të dyja palët.

Sapo të mbarojnë zgjedhjet indiane, qeveria e re do të bënte mirë të ndërmerrte një rishikim tërësor të të gjitha politikave dhe rregulloreve të saj tregtare. Duhet të rivlerësojë mençurinë e kthesës së fundit të vendit ndaj proteksionizmit dhe zëvendësimit të importit. Këto politika ishin një faktor qendror në dështimin ekonomik të Indisë gjatë katër dekadave të para pas pavarësisë. Në të kundërt, hapja ndaj tregtisë dhe investimeve të huaja kanë shtruar rrugën për sukses ekonomik në kohët e fundit.

Në një perspektivë afatgjatë, të dy kombet duhet të mbajnë parasysh potencialin e madh të bashkëpunimit jo vetëm në mbrojtje, por edhe në tregti. Shtetet e Bashkuara mbeten ekonomia më e pasur dhe më e fuqishme në botë. India parashikohet të rritet 7 deri në 8 përqind në vit në rrugën e saj për t’u bërë ekonomia e tretë më e madhe në një dekadë. Ka hapësirë ​​të madhe për pazare të favorshme midis dy vendeve. Me pak durim, të dyja mund të përfitojnë sa më shumë nga bashkëpunimi në tregti.