MENU

The Hill

Irani nuk duhet nënvlerësuar…

14.03.2019 - 12:00

Megjithëse Irani nuk ka gjasa të krahasohet me aftësitë kibernetike të Rusisë, Kinës, apo edhe të Koresë së Veriut në afat të shkurtër, ky aktor i tretë tashmë ka patur disa fitore të dukshme.

Ndërmjet viteve 2011 dhe 2013, në disa prej sulmeve të tyre të para në kibernetikë, hakerat iranian i kushtonin institucioneve financiare amerikane dhjetëra miliona dollarë. Gjatë dy viteve të fundit, hakerët iranianë dëmtuan më shumë se 200 kompani në mbarë botën, duke shkaktuar dëm qindra miliona dollarë, sipas një raporti të ri të Microsoft.

Kështu që, SHBA duket se po e nënvlerëson Iranin…

Ekspertët hedhin poshtë mundësinë e Iranit për të kryer operacione të rëndësishme…

Por, në fund të fundit, Teherani thuhet se ka kryer një operacion të ngjashëm në vitin 2017 kundër parlamentit britanik. Në atë sulm, hakerat komprometuan dhjetëra llogari të postës elektronike që i përkasin ligjvënësve duke identifikuar llogaritë me fjalëkalime të dobëta. Ndërsa Downing Street nuk e ka identifikuar publikisht hakerin, mediat britanike njoftuan se inteligjenca britanike ia ka atribuuar sulmin Iranit.

Në vlerësimin vjetor të kërcënimeve në botë, Komuniteti i Inteligjencës amerikane arriti në përfundimin se hakerat iranianë janë të aftë vetëm “të shkaktojnë efekte shkatërruese të lokalizuara dhe të përkohshme”. Megjithatë, vlerësimi paralajmëroi gjithashtu se “Irani po përdor teknika të gjithanshme gjithnjë e më të sofistikuara kibernetike” dhe po përpiqet të sulmojë infrastrukturën kritike amerikane dhe aleate.

Muajin e kaluar, Departamenti i Drejtësisë hodhi poshtë një padi kundër një qytetari të SHBA dhe katër operativëve iranianë të cilët synonin qeverinë e SHBA dhe agjentët e inteligjencës.

Ndërkohë, shefi i kibernetikës ushtarake të ushtrisë izraelite ka ngritur alarmin rreth aftësive kibernetike të Iranit. Brigadier i Përgjithshëm Noam Sha’ar i tha Izraelit Hayom se një nga aktivitetet e para operacionale të divizionit të tij ishte zbulimi dhe parandalimi i një përpjekjeje për të depërtuar në sistemin e paralajmërimit raketor të Izraelit.

Sha’ari shpjegoi se Izraeli zbuloi praninë e hakerëve në disa prej sistemeve të saj. Ndarja e tij i largoi sulmuesit, e vlerësoi dëmin, përcaktoi se çfarë zbulimi zbuloi Irani dhe përforcoi mbrojtjen e rrjetit.

Sidoqoftë, Shtetet e Bashkuara nuk mund të lejojnë që të nënvlerësojnë aftësitë e Teheranit si ato të një aktori të tretë në internet. Një vlerësim i saktë i kërcënimit është hapi i parë për të mposhtur, prishur dhe për të penguar ushtrinë kibernetike të Republikës Islamike.

Annie Fixler është zëvendësdrejtore e Qendrës për inovacionin e teknologjisë informatike dhe teknologjike në Fondacionin për Mbrojtjen e Demokracive.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shërbimit të Inteligjencës

BE sanksione të reja Iranit