MENU
klinika

Kurohet, por nuk shërohet

ISIS, ‘sëmundje kronike’…

26.03.2019 - 14:26

Katër vjet më parë, një simpatizant i Shtetit Islamik më tha se kalifati i grupit ishte më i vështirë se sa besohej dhe do të mbijetonte humbjen gati totale të kontrollit territorial. Asnjë kalif rival nuk mund ta sfidojë Abu Bakr al-Baghdadi, udhëheqësin e Shtetit Islamik.

Javën e kaluar, kalifati u zvogëlua, dhe të shtunën duket se u zhduk.

Forcat Demokratike të Sirisë morën edhe territorin e fundit të shtetit Islamik në qytetin Baghuz, në Sirinë lindore, pas një rrethimi njëjavor.

Por megjithatë, është koha për t’u përballur me kërcënimin që mbetet, sepse ISIS nuk është siç pohoi Presidenti Trump këtë fundjavë, “humbës”, është një kërcënim sistematik.

Mendohet se më shumë se 40,000 të huaj kanë udhëtuar në territorin e kontrolluar nga Shteti Islamik, dhe shumica janë të humbur. David Malet, një shkencëtar politik në Universitetin Amerikan, më tha kohët e fundit se rreth një e treat ka vdekur. Edhe nëse supozojmë kështu, 20,000 rezulton të jenë ende të gjallë.

Pamja më e habitshme gjatë javës së kaluar mund të ketë qenë një video që tregonte luftëtarët që ishin dorëzuar. Megjithatë, shumë luftëtarë të tjerë mund të fshihen në fshat.

Themeluesit e Shtetit Islamik përbëheshin nga veteranët e Kaedës që u arratisën nga shkatërrimi i fiseve ushtarake dhe fiseve sunite në Irak. Tërheqja taktike u shërbeu, dhe Shteti Islamik nuk e ka humbur mençurinë institucionale që i lejonte këta burra të mbijetonin dhe pastaj të rimerrnin territorin.

Nga më shumë se 40,000 të huaj që u bashkuan me shtetin islamik, disa mijëra janë kthyer në vendet e tyre. Disa pesimistë shqetësohen se këta të kthyer janë përgatitur fshehurazi për të sulmuar.

Rreziku vjen jo vetëm nga komplotët, por edhe nga idetë e tyre. Përhapja e ideologjisë së Shtetit Islamik e kishte paraprirë shumë deklaratën e një kalifati, dhe kjo ndodhi në heshtje, me përpjekjet e shumë pak individëve. Të kthyerit nga xhihadi nuk luftojnë gjithmonë përsëri, por pasioni i tyre mund të infektojë të tjerët. Veteranët arabë të luftës në Afganistan në vitet 1980 ndikuan në gjeneratën që luftoi në Irak.

Mendoni pak për John Walker Lindh, amerikan që luftoi për Al Kaedën në Afganistan dhe u dënua me 20 vjet burg në burg në vitin 2002. Ai mund të lirohet dhe duket se ka mbetur një ekstremist i devotshëm. Përgatituni për një valë të re besimtarësh të vërtetë, të rekrutuar nga e vjetra.

Shteti Islamik është si sëmundje kronike: Mund të kurohet, por kurrë nuk shërohet. Siria mund të fillojë të shërohet. Megjithatë nuk përjashtohet mundësia që të shpërthejë përsëri.

Graeme Wood, një shkrimtar i stafit në The Atlantic.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rexhep Tajip Erdogan/ New York Times

Terroristët nuk do të fitojnë!