MENU
klinika

Nga The Guardian

Jemeni dhe një luftë e harruar…

29.03.2019 - 16:28

Jemeni është përballur për një kohë të gjatë me sfida strukturore, ekonomike, sociale dhe sfida të lidhura me sigurinë. Lufta që filloi në vitin 2015 ka përkeqësuar problemet e mëparshme të Jemenit.

Lufta, e cila hyri në vitin e saj të pestë këtë javë, me një situatë shumë të ndërlikuar politike dhe ushtarake, po përkeqësohet nga një krizë humanitare e madhe që vazhdon të rritet në shkallë ku pothuajse 80% e popullatës ka nevojë për ndihmë.

Fraksione të shumta janë ngatërruar në luftën e Jemenit: forcat pro-qeveritare të udhëhequra nga presidenti Abd Rabbu Mansour Hadi, mbështeten nga një koalicion rajonal i udhëhequr nga Saudite dhe po përballen me forca anti-qeveritare të udhëhequra nga Houthis. Armëpushimi dhe ndërhyrja ushtarake e udhëhequr nga Sauditi kanë rezultuar me mijëra vdekje civile, me vlerësime që variojnë nga 10,000 në shumë pak, në 60,000.

Ka shumë fëmijë që po vdesin nga kequshqyerja dhe sëmundjet, dhe sipas OKB-së, një fëmijë vdes çdo 10 minuta për shkak të mungesës së kujdesit bazë mjekësor.

Procesi i paqes i udhëhequr nga OKB deri më tani ka prodhuar shumë rezultate të rëndësishme.

Iniciativat për të ndalur luftën nuk janë vetëm afatshkurtra, por gjithashtu po bëhen pjesë e problemit, me kohë dhe burime të çmuara të humbura në përpjekje të kota që shërbejnë vetëm për të zgjatur konfliktin.

Shkaqet rrënjësore qëndrojnë në dështimin e qeverisë së Jemenit për të adresuar dhe zgjidhur sfidat në rritje që dalin nga margjinalizimi politik, heqja ekonomike, keqmenaxhimi i shtetit dhe efektet e një shteti të korruptuar me institucione të dobëta.

Një kuptim i problemit të Jemenit nuk është vetëm i rëndësishëm, por i një rëndësie të madhe për hartimin dhe propozimin e zgjidhjeve solide.

Ndërkohë, asnjë sasi ndihme nuk do të përmbushë kurrë kërkesat humanitare në rritje.

Procesi duhet të fokusohet jo vetëm në fund të menjëhershëm të armiqësive, por në ndërtimin e paqes dhe pajtimin. Opcionet ushtarake kanë dështuar keq dhe shkatërruan të gjithë kombin, nuk mund të ketë zgjidhje politike. Kjo kërkon konsultime me të gjitha fraksionet e ndryshme lokale dhe aktorët e jashtëm.

Në fund të fundit, të gjitha palët do të duhet të bien dakord për hartimin e një udhërrëfyesi të qartë dhe të saktë për paqen.

Hisham Al-Omeisy

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pse kriza humanitare nuk po merr fund?

Paqja “e cunguar” në Jemen…