MENU
klinika

“Kadareja hyn në ‘El Ateneo”

Libraria madhështore letërsi shqipe

28.03.2019 - 18:11

Krijimtaria e Kadaresë është bërë pjesë e librarisë madhështore “El Ateneo”, në Buenos Aires, që sipas “National Geographic” është cilësuar si institucioni më i bukur në botë. Romanet e Kadaresë tashmë janë pranë autorëve të mëdhenj, si Dostojevski, Kafka, Prusti etj.

Shkrimtari shqiptar i përkthyer në rreth 50 gjuhë të huaja, në vitin 1996 Kadare u bë anëtar për jetë i Akademisë së Shkencave Morale dhe Politike në Francë.

Ndërsa më vonë u vlerësua me shumë çmime, si: “Prix Mondial Cino Del Duca” më 1992,  me “Man Booker International Prize” më 2005, apo “Prince of Asturias Aëards” për artet, më 2009

 

kolana e librave

 

Në vitin 2015, Kadare fitoi çmimin “Jeruzalem”, ndërsa më 2016-ën, presidenti francez i dha titullin “Komandant i Legjionit të Nderit”.

 

Ismail Kadare mbetet një nga gurët më me peshë në letërsinë shqipe, përfaqësues i denjë i saj në letërsinë botërore.