MENU
klinika

Disa nga simptomat

Keni alergji nga aspirina?

08.03.2019 - 18:05

Reaksionet me aspirinë janë të zakonshme.

Nëse keni një alergji nga aspirina ose ndjeshmëri, mund të keni gjithashtu një reagim ndaj ilaçeve anti-inflamatore (NSAID) jo-steroide, duke përfshirë ibuprofen (Advil, Motrin IB, të tjerë) dhe naproxen sodium (Aleve).

Simptomat e alergjisë nga aspirina:

Një alergji ose ndjeshmëri aspirine, ose një reaksion ndaj NSAID, mund të shkaktojë simptoma që variojnë nga më të lehtat tek më të rëndat. Reagimet ndodhin brenda disa minutave deri në orët e para të marrjes së medikamenteve.

ilace-konica.al

Ato mund të përfshijnë:

-Urtikarie (acarim dhe pucrra në lëkurë);

-Kruarje e lëkurës;

-Hunda e rrudhur;

-Sy të kuq;

-Ënjtje e buzëve, gjuhës ose fytyrës;

-Kollitje, vështirësi ose gulçim;

-Anafilaksi-një reaksion i rrallë, i rrezikshëm për jetën;

Nëse keni astmë, probleme të hundës, sinusit kronik ose urtikari kronike, ka shumë të ngjarë të keni një reagim ndaj aspirina ose NSAID. Kur ndodh një reaksion, mund të përkeqësohen simptomat e këtyre kushteve.

Çfarë mund të bëni?

Përkeqësimi i astmës ose ndonjë nga këto kushte nuk garanton se do të keni një reagim, ose që duhet të shmangni aspirinën dhe NSAID të tjera. Megjithatë, nëse ndonjëherë keni pasur një reagim të ashpër ndaj një NSAID ose jeni i pasigurt në lidhje me reagimin tuaj, është më mirë të shmangni të gjitha NSAIDs deri sa të keni një vlerësim nga mjeku – nëse keni ndonjë nga këto kushte ose jo.

Mbani në mend se aspirina dhe NSAID të tjera gjenden në shumë ilaçe, kështu që kontrolloni etiketat me kujdes. Nëse nuk jeni të sigurt nëse ilaçi juaj përmban një NSAID, pyesni mjekun apo farmacistin. Mund të jetë mirë që të përdorni acetaminophen (Tylenol, të tjerë), por kontrolloni së pari me mjekun për t’u siguruar që është e sigurt për ju.

Gjithmonë i tregoni mjekut nëse keni ndonjë reagim nga mjekimi, veçanërisht nëse është i rëndë.

Për një reagim serioz, mund t’ju duhet të këshilloheni me një mjek të specializuar në diagnostikimin dhe trajtimin e këtij lloj reagimi (alergolog/imunolog).