MENU
klinika

Simptomat dhe parandalimi!

Keni skuqje të syve? Atëherë keni nevojë për trajtim mjekësor!

22.03.2019 - 17:11

Skuqja e syve është shumë e zakonshme dhe përhapet lehtë.

Nganjëherë ka nevojë për trajtim mjekësor. Mësoni simptomat, kur të kërkoni trajtim dhe si të ndihmoni në parandalimin e saj.

Sytë e kuq, ose konjuktiv, janë një nga gjendjet më të zakonshme dhe të trajtueshme të syve në botë. Ajo mund të ndikojë tek fëmijët dhe të rriturit. Ky është një inflamacion i indit të hollë, të qartë që gjendet brenda qepallës (konjuktivës) dhe pjesës së bardhë të syrit. Ky inflamim i bën enët e gjakut më të dukshme dhe i jep syrit një ngjyrë rozë ose të kuqërremtë.

skuqje e syrit-konica.al
skuqje e syrit-konica.al

Simptomet e syve të kuq mund të ndryshojnë, por zakonisht përfshijnë:

-Skuqje ose ënjtje e të bardhës së syrit ose brenda qepallave;

-Rritja e sasisë së lotëve;

-Loti mund të jetë i paqartë, i verdhë, i bardhë ose i gjelbër;

-Kruarje, irritim ose djegie të syve;

-Varja e qepallave;

Ka 4 shkaqe kryesore për skuqjen e syrit:

-Viruset;

-Bakteret;

-Alergenet;

skuqje e syrit-konica.al
skuqje e syrit-konica.al

Irrituesit (si klori i pishinës ose smogu ) që infektojnë ose irritojnë syrin dhe qepallat.

Mund të jetë e vështirë të përcaktohet shkaku i saktë i skuqjeve të syrit, sepse disa shenja dhe simptoma mund të jenë të njëjta pavarësisht nga shkaku.

Ka raste kur është e rëndësishme të shkoni tek mjeku për trajtim ose ndjekje specifike.

Ju duhet të shkoni tek mjeku nëse keni skuqje të syve së bashku me ndonjë nga të mëposhtmet:

-Dhimbje e moderuar ose dhimbje të forta në sy;

-Ndjeshmëria ndaj dritës ose vizionit të paqartë;

-Skuqje intensive në sy;

-Një sistem imunitar i dobësuar, për shembull nga HIV ose trajtimi i kancerit;

-Simptomat që përkeqësohen ose nuk përmirësohen, duke përfshirë skuqjen që nuk përmirësohet pas 24 orëve të përdorimit të antibiotikëve;

-Kushtet ekzistuese të syve që mund t’ju vënë në rrezik për ndërlikime ose infeksione të rënda;

Një i mitur ose i porsalindur me simptoma të skuqjes së syve duhet parë menjëherë nga një mjek.

skuqje e syrit-konica.al
skuqje e syrit-konica.al

Një i porsalindur me sy të kuq do të ketë të njëjtat shenja si njerëzit e tjerë.

Sytë e kuq tek të sapolindur mund të shkaktohet nga një infeksion, acarim, ose një kanal i bllokuar i lotëve. Një fëmijë i porsalindur që ka simptoma të skuqjes së syrit në dy javët e para pas lindjes duhet të kontrollohet patjetër nga një mjek.

Skuqja e shkaktuar nga infeksionet seksualisht të transmetueshme, si gonorreja ose klamidia, mund të jetë shumë serioze.

Shkoni tek mjeku për kontrolle dhe trajtim nëse jeni shtatzënë dhe mendoni se mund të keni një infeksion seksualisht të transmetueshëm ose nëse nuk e dini nëse keni një infeksion seksualisht të transmetueshëm, por keni lindur kohët e fundit dhe të sapolindurit tregojnë shenja të skuqjes së syve.