MENU
klinika

Simptomat kur sëmundja ka avancuar

Kujdes! Personat me diabet duhet të kontrollojnë patjetër sytë!

11.03.2019 - 15:30

Nëse keni diabet, merrni pak minuta për të mësuar rreth retinopatisë diabetike, forma më e zakonshme e sëmundjes së syve të lidhura me diabetin dhe shkaku kryesor i verbërisë në moshë të re.

Menaxhimi i diabetit mund të ndihmojë në parandalimin e humbjes së shikimit nga retinopatia diabetike.

Retinopatia diabetike është një nga disa sëmundje të zakonshme të syve, por është shkaku më i zakonshëm i dëmtimit të shikimit dhe verbërisë i të rriturve në moshë pune . Retinopatia diabetike ndodh kur diabeti ndikon në enët e gjakut në retinë (indet e ndjeshme ndaj dritës në pjesën e prapme të syrit), duke shkaktuar që ato të rrjedhin dhe të shtrembërojnë vizionin. Nëse nuk gjendet dhe trajtohet në fillim, retinopatia diabetike mund të shkaktojë humbje të përhershme të shikimit.

Retinopatia diabetike mund të mos ketë simptoma në fazat e hershme. Pra, nëse keni diabet, sigurohuni që të planifikoni një test gjithëpërfshirës të syrit të paktën një herë në vit. Retinopatia diabetike mund të diagnostikohet dhe trajtohet para se të vini re ndonjë problem vizioni.

semundjet e organizmit ne syrin tuaj-konica.al

Simptomat që mund të tregojnë se sëmundja ka përparuar në një fazë më të avancuar përfshijnë:

-Vizion i turbullt;

-Spote që “notojnë” në vizionin tuaj;

-Humbja e vizionit qendror;

-Humbja e vizionit me ngjyra;

Çdokush me diabet tip 1 ose tip 2, ose gra që kanë pasur diabet gjatë shtatzënisë mund të zhvillojnë retinopati diabetik. Rreziku rritet kur një person ka shumë kohë që është diagnostikuar me diabet dhe kur sheqeri i gjakut, presioni i gjakut dhe nivelet e kolesterolit janë të vështira për t’u kontrolluar.

Ushqimi i shëndetshëm mund të zvogëlojë rrezikun për retinopatinë diabetike.

Ka hapa të thjeshtë që mund të bëni për të mbajtur sytë të shëndetshëm.

kolana e librave

Menaxhimi i diabetit është një pikë kritike:

Konsumoni ushqim të shëndetshëm dhe bëni aktivitetin fizik pjesë të rutinës tuaj të përditshme. Kjo mund të ndihmojë në kontrollin e presionit të gjakut, sheqerit në gjak dhe kolesterolit, të cilat mund të zvogëlojnë rrezikun për zhvillimin e retinopatisë diabetike.

Lini duhanin ose mos e filloni asnjëherë. Pirja e duhanit rrit rrezikun për zhvillimin e shumë ndërlikimeve nga diabeti, duke përfshirë retinopatinë diabetike.

Nëse keni diabet, planifikoni një kontroll vjetor gjithëpërfshirës të hollësishëm. Kjo mund të ndihmojë në kapjen e problemeve të shikimit herët.

Ndiqni me kujdes udhëzimet e mjekut për kontrollin e sheqerit në gjak.

Nëse vëreni ndonjë ndryshim të vizionin në një ose të dy sytë, kontaktoni menjëherë një mjek (okulist ose optometër).

Megjithëse nuk ka shërim për retinopatinë diabetike, disa trajtime mund të parandalojnë humbjen e përhershme të shikimit. Okulisti mund të rekomandojë trajtimin me lazer që mund të ndihmojë në uljen e enëve të gjakut, injeksione që mund të ulin ënjtjen ose kirurgjinë. Është e rëndësishme që ju të shkoni në të gjitha takimet që caktojnë mjekët.

Nëse keni retinopati diabetike, rehabilitimi i shikimit të ulët dhe ndihma të tilla si syze zmadhimi, gazeta të shtypura me shkronja të mëdha dhe lentet teleskopike mund t’ju ndihmojnë të qëndroni të pavarur.

Bëni kujdes për të mbrojtur sytë dhe mësoni rreth rrezikut për retinopati diabetik.

Kapja e retinopatisë diabetike në fillim, marrja e trajtimit menjëherë dhe e kujdesit të mirë pasues mund të mbrojë sytë nga humbja e përhershme e shikimit.