MENU

Parandalimi!

Kocka të dobëta? Mund ta keni të trashëguar nga prindërit!

13.03.2019 - 17:30

Nëse njëri prej prindërve tuaj ka pasur një kockë të thyer, sidomos një këmbë të thyer, duhet të kontrolloheni sa më parë për osteoporozë.

Kjo është një gjendje mjekësore ku eshtrat bëhen të dobëta dhe kanë shumë gjasa të thyhen. Flisni me mjekun për historinë tuaj familjare. Mjeku mund t’ju ndihmojë të merrni hapa për të forcuar kockat e dobëta dhe për të parandaluar thyerjen e eshtrave.

Si mund të ndikojë osteoporoza në shëndet?

Njerëzit me osteoporozë kanë më shumë gjasa të thyejnë kockat, më shpesh këmbë, parakrah, dore, dhe shpinë. Ndërsa shumica e eshtrave të thyera shkaktohen nga rëniet, osteoporoza mund të dobësojë kockat deri në atë pikë sa një thyerje mund të ndodhë shumë lehtë, për shembull duke u kollitur.

thyerja e kockave, testi-konica.al

Me rritjen e moshës keni më shumë gjasa të keni osteoporozë dhe të rikuperimi i një kocke të thyer bëhet më e vështirë. Kockat e thyera mund të kenë efekte të qëndrueshme duke përfshirë dhembjen që nuk largohet. Osteoporoza mund të shkaktojë që kockat në shpinë të thyhen dhe të fillojnë të rrëzohen, në këtë mënyrë që disa njerëz bëhen më të shkurtër dhe nuk janë në gjendje të qëndrojnë drejt.

Osteoporoza është më e zakonshme tek femrat. Ajo prek rreth 25% (1 në 4) të grave të moshës 65 vjeç e lart dhe rreth 5% (1 në 20) të meshkujve të moshës 65 vjeç e lart. Shumë njerëz me osteoporozë nuk e dinë që e kanë atë derisa të thyejnë një kockë. Ekzaminimi është i rëndësishëm për të zbuluar këtë sëmundje para se të ndodhë kjo, kështu që mund të ndërmerren hapa për të ulur efektet e osteoporozës.

Aktualisht, për gratë që janë 65 vjeç ose më shumë dhe për gratë që janë 50 deri në 64 vjeç, rekomandohet shqyrtimi i osteoporozës dhe disa faktorë rreziku, të cilët përfshijnë një prind që ka thyer ndonjë kockë.

Ekzaminimi për osteoporozën kryhet zakonisht duke përdorur një lloj rreze-X të nivelit të ulët të quajtur absorptiometria dual / energy x-ray (DXA). Shfaqja gjithashtu mund të tregojë nëse keni masë të ulët të eshtrave, që do të thotë se eshtrat janë më të dobëta se normale dhe kanë gjasa të zhvillojnë osteoporozën.

Si mund ta përmirësoj shëndetin e kockave nëse kam osteoporozë?

kancer ne kocka
kancer ne kocka

Ka hapa që mund të ndërmerrni për të përmirësuar shëndetin e kockave dhe për të forcuar kockat e dobëta:

-Merrni ilaçe për të forcuar kockat dhe për të shmangur medikamente që mund t’i bëjnë kockat më të dobëta.

-Hani një dietë të shëndetshme që përfshin sasi të mjaftueshme të kalciumit dhe vitaminës D.

-Kryeni rregullisht ushtrime me pesha.

-Mos pini duhan.

-Limitoni përdorimin e alkoolit.

Mos prisni derisa të keni problem me kockat për të marrë hapa për të përmirësuar shëndetin e tyre – mund të filloni në çdo moshë!

Gjithashtu mund të ndërmerrni hapa për të parandaluar rënien, duke përfshirë ushtrimet për të përmirësuar forcën dhe balancën e këmbëve, duke kontrolluar sytë dhe duke e bërë shtëpinë tuaj më të sigurt.