MENU
klinika

1 milionë raste helmimi në vit

Konsumoni mish? Bëni kujdes nga ky lloj bakteri!

21.03.2019 - 17:01

Clostridium perfringens (C. perfringens) është një nga shkaqet më të zakonshme të helmimit me ushqim.

Mjekët tregojnë se kjo shkakton rreth 1 milion raste të sëmundjes ushqimore çdo vit.

Mësoni më shumë për këtë embrion dhe hapat që mund të bëni për të parandaluar sëmundjen.

Çfarë është C. perfringens?

C. perfringens janë bakteret që mund të gjenden në mish të gjallë dhe shpendë, në zorrët e kafshëve dhe njerëzve dhe në mjedis. Disa lloje prodhojnë një toksin që shkakton diarre.

Cilat janë burimet e zakonshme ushqimore të C. perfringens?

konsumi i mishit-konica.al
konsumi i mishit-konica.al

Mishi dhe shpendët janë burime të zakonshme të infeksioneve C. perfringens. Infektimi C. perfringens mund të rezultojë kur ushqime të caktuara, të tilla si mishi i kfshëve ose shpendëve të vjetër, nuk zihen mirë dhe nuk mbahen në temperatura të përshtatshme para se të shërbehen. Shpërthimet kanë tendencë të ndodhin në vende që u shërbejnë grupeve të mëdha njerëzish, siç janë spitalet, kafenetë shkollat, burgjet dhe shtëpitë e pleqve etj.

Kush është në rrezik helmimi nga bakteret C. perfringens?

Çdokush mund të marrë helmim nga C. perfringens.

Cilat janë simptomat e helmimit nga ushqimi me C. perfringens?

Njerëzit me C. perfringens kanë helmim ushqimor të zhvilluar diarre dhe dhimbje barku brenda 6-24 orëve pasi hahet ushqimi i kontaminuar. Sëmundja zakonisht fillon papritur dhe zgjat më pak se 24 orë. Njerëzit mund të dehidratohen , prandaj është e rëndësishme të pini shumë lëngje. Ky infeksion zakonisht nuk shkakton ethe ose vjellje dhe nuk mund të kalojë nga një person në tjetrin.

Si mund të parandalohet ky helmim nga ushqimi?

Gatuajeni mirë dhe mbani ushqimin në temperaturë të duhur.

konsumi i mishit-konica.al
konsumi i mishit-konica.al

Ushqimi, veçanërisht sasitë e mëdha të mishit ose të shpendëve, duhet të jenë të gatuar në një temperaturë të lartë, dhe pastaj të mbahen në temperaturën mbi 60 ° C ose nën 4,4 ° C. Këto temperatura parandalojnë rritjen e baktereve që mund të kenë mbijetuar në ushqim.

Ushqimet e mbetura duhet të mbahen në frigorifer në temperaturë më të ulët se 4,4 ° C dhe jo më shumë se 2 orë pas përgatitjes. Është në rregull të vendosni ushqime të nxehta direkt në frigorifer. Sasitë e mëdha të ushqimit, siç janë supat, gjellërt ose copat t e mëdha të mishit, të tilla si rosto, duhet të ndahen në sasi të vogla për ftohje, në mënyrë që të ftohen shumë shpejt për të parandaluar rritjen e baktereve.

Ushqimet që kanë baktere të rrezikshme në to nuk mund të shijojnë, nuhasin apo duken ndryshe.

Çdo ushqim që është lënë jashtë për shumë kohë mund të jetë i rrezikshëm për tu ngrënë, edhe nëse duket i mirë.