MENU
klinika

The Washington Post

Korrupsioni: armë edhe dobësi e Putinit

09.03.2019 - 11:34

Tridhjetë vjet pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, bota përsëri është polarizuar midis dy vizione konkurruese për mënyrën e organizimit të shoqërisë. Në njërën anë janë vende si Shtetet e Bashkuara, të cilat bazohen në respektimin e të drejtave të pacenueshme të individit dhe të qeverisura nga sundimi i ligjit. Nga ana tjetër janë vendet ku fuqia e shtetit përqendrohet në duart e një personi të vetëm.

Regjimet autoritare janë bërë gjithnjë e më agresive dhe krijuese në përpjekjet për të eksportuar vlerat e tyre kundër Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj.

Presidenti rus Vladimir Putin dhe sundimtarët e tjerë autoritarë kanë përdorur korrupsionin si një instrument të politikës së jashtme, duke përdorur paratë në mënyra të paligjshme për të fituar ndikim mbi vendet e tjera, për të shkatërruar sundimin e ligjit.

Në këtë drejtim, lufta kundër korrupsionit është më shumë se një çështje ligjore dhe morale; ajo është bërë një strategjike – dhe një fushë beteje në një konkurrencë të madhe të pushtetit.

Megjithatë, korrupsioni nuk është vetëm një nga armët më të fuqishme të përdorura nga rivalët autoritarë të Amerikës, por në shumë raste është ajo që i mban këto regjime në pushtet, është thembra e Akilit.

Edhe regjimet e korruptuara e dinë se, edhe pse përpiqen të minojnë sundimin e ligjit në mbarë botën, ato në të njëjtën kohë varen nga ai.

Ironikisht, një nga arsyet pse kleptokratët janë aq të fiksuar për transferimin e pasurisë së tyre në Shtetet e Bashkuara dhe vende të ngjashme është për shkak të mbrojtjeve të ofruara nga sundimi i ligjit.

Për fat të mirë, Shtetet e Bashkuara kanë filluar të ndërmarrin hapa për të forcuar mbrojtjen e sundimit të ligjit. Kalimi i aktit Global Magnitsky në vitin 2016, për shembull, siguroi një mjet të fuqishëm për të luftuar korrupsionin në mbarë botën, por ka ende shumë për tu bërë.

Në veçanti, Shtetet e Bashkuara duhet ta bëjnë më të vështirë për kleptokratët dhe agjentët e tyre që të lëvizin fshehurazi para, qoftë duke hapur llogari bankare ose duke transferuar fonde.

Kongresi duhet të ashpërsojë ligjet për financimin e fushatës për të përmirësuar transparencën.

Në të njëjtën kohë, Shtetet e Bashkuara duhet të bëhen më agresive dhe të fokusuara në identifikimin dhe çrrënjosjen e korrupsionit jashtë shtetit.

Forcimi i mbrojtjes së shtetit ligjor nuk është, natyrisht, një zëvendësim për format tradicionale të fuqisë së SHBA, duke përfshirë fuqinë ushtarake dhe dinamizmin ekonomik. Por ajo mund të ofrojë një sërë mjetesh shtesë për të forcuar sigurinë kombëtare.

Në luftën intensifikuese në mbarë botën midis sundimit të ligjit dhe korrupsionit, Shtetet e Bashkuara nuk mund të përballojnë asnjanësinë. Kjo mund të ketë pasoja të rënda si për reputacionin e kombit dhe për mirëqenien e amerikanëve.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Banka Botërore: Është 15%

“Tarifa” e korrupsionit me rrugët

Deklarohet ambasadori amerikan

‘Ka ardhur koha të luftohet korrupsioni’