MENU
klinika

Kujdes! Lexoni rastin konkret!

Përdorimi i aspirinave shkakton plasje të tëmthit!

07.03.2019 - 16:19

Antikoagulantët janë një faktor rreziku për këputje spontane dhe hemorragji të fshikëzës së tëmthit: një raport i rastit konkret.

Shpërthimi spontan i fshikëzës së tëmthit është jashtëzakonisht i rrallë, shumica e prishjeve ndodhin mesatarisht nga dëmtimet traumatike. Këtu, ne raportojmë një rast të shpërbërjes spontane të fshikëzës së tëmthit për shkak të antikoagulantëve oralë.

Një grua 51-vjeçare u paraqit në dhomën e urgjencës me dhimbje të rënda abdominale, si dhe hipotension dhe nivel të ulët të hemoglobinës.

Tomografia e kompjuterizuar abdominale (CT) tregoi një defekt mbushjeje 2.5 cm dhe ndërprerje në murin e trupit të fshikëzës së tëmthit dhe një hematocel masiv në zgavrën e barkut.

aspirina
aspirina

Historia e kaluar mjekësore ishte specifikisht për hipertensionin dhe kishte marrë aspirina ditore për tre vitet e fundit për shkak të ndërhyrjes kirurgjikale që pacientja kishte bërë për aneurizmat cerebrale, por nuk ka histori të traumave abdominale të kohëve të fundit ose episode të kaluara të dhimbjeve biliare të kokës. Pacienti iu nënshtrua një eksplorimi urgjent laparoskopik të barkut dhe fshikëza e tëmthit u hoq.

Patologjia tregoi vetëm coleciste kronike dhe pacienti u bë mirë.

Cholecisti kronik është një inflamacion i tëmthit që ka zgjatur një kohë të gjatë

KONKLUZION:

Përdorimi afatgjatë i antikoagulantëve mund të rrisë rrezikun e plasjes së tëmthit dhe hemoragjive, gjë që është një gjendje vdekjeprurëse. Diagnoza e shpejtë dhe ndërhyrja kirurgjikale në kohë janë masat më të rëndësishme për trajtimin e pacientit.