MENU
klinika

Zbuloni bakterin shkaktarë dhe si përhapet

Lëkura e skuqur, ethe dhe gjuhë të bardhë e me gunga?

15.03.2019 - 19:37

Nëse fëmija ka një dhimbje të fytit dhe një skuqje të lëkurës, mund të jetë ethe e kuqe e ndezur (e quajtur edhe skarlatina).

Mjeku i fëmijës mund të bëjë një test të shpejtë strep për të parë nëse fëmija ka ethe. Antibiotikët mund ta ndihmojnë fëmijën të ndihet më mirë dhe të parandalojë probleme afatgjata shëndetësore. Antibiotikët gjithashtu mund të ndihmojnë në mbrojtjen e të tjerëve nga sëmundja.

Bakteret e quajtura grupi A Streptococcus ose grupi A strep shkaktojnë ethet. Bakteret ndonjëherë bëjnë një helm (toksinë), që shkakton një skuqje të lëkurës – “skarlatin” e etheve.

Grupi A strep jetojnë në hundë dhe në fyt dhe mund të përhapen me lehtësi te njerëzit e tjerë. Është e rëndësishme të dini se të gjithë njerëzit e infektuar nuk kanë simptoma ose nuk duken të sëmurë. Njerëzit që janë të infektuar përhapin bakteret nga kollitja ose teshtitja, gjë që krijon pika të vogla respiratore që përmbajnë bakteret.

Njerëzit mund të sëmuren nëse:

-Kanë kontakt me pikat e pështymës të cilat permbajnë bakteret;

-Prekni diçka me pikat mbi të dhe pastaj prekni gojën ose hundën;

-Pini nga e njëjta gotë ose hani nga pjata e njëjtë me një person të sëmurë;

-Prekni plagë në lëkurë të shkaktuara nga grupi A strep (impetigo);

-Rrallë, njerëzit mund të përhapin bakterin A strep përmes ushqimit.

Ekspertët nuk besojnë se kafshët shtëpiake apo sendet shtëpiake, si lodra, përhapin këto baktere.

Shenjat e përbashkëta, simptomat e etheve:

-Lëkurë shumë e kuqe, dhimbje të fytit;

-Ethet (39 ° ose më e lartë);

-Gjuha e kuqe dhe me gunga;

-Lëkura e kuqe e ndritshme në rrudha rreth sqetullave , bërrylit, dhe ije;

-Gjendje të fryrë në qafë;

Simptoma të tjera të përgjithshme:

-Dhimbje koke ose dhimbje të trupit;

-Të përzjera , të vjella, ose dhimbje barku;

Në përgjithësi, ethet e zjarrta janë një infeksion i butë. Zakonisht zgjat dy deri në pesë ditë për dikë të ekspozuar ndaj grupit të baktereve A strep.

dhimbje fyti-konica.al
dhimbje fyti-konica.al

Sëmundja zakonisht fillon me ethe dhe dhimbje të fytit. Mund të ketë edhe dridhura, të vjella ose dhimbje barku. Gjuha mund të ketë një shtresë të bardhë dhe të duket e fryrë. Mund të ketë gjithashtu një pamje “luleshtrydhe” (të kuqe dhe me gunga). Fyti dhe bajamet mund të jenë shumë të kuqe dhe të dhembin, dhe gëlltitja mund të jetë e dhimbshme.

Një ose dy ditë pas fillimit të sëmundjes zakonisht shfaqet një skuqje. Megjithatë, skuqja mund të shfaqet para sëmundjes ose deri në 7 ditë më vonë. Skuqja mund të shfaqet së pari në qafë, në sqetulla dhe në ijë. Me kalimin e kohës, skuqja përhapet në gjithë trupin. Skuqja zakonisht fillon si njolla të vogla, të sheshta që ngadalë bëhen gungë dhe më vonë fillon të thahet.

Edhe pse faqet mund të duken të përflakura (rozë), mund të ketë një zonë të zbehtë rreth gojës. Lëkura e kraharorit, bërrylit dhe ijëve mund të bëhet më e ndritshme se pjesa tjetër e skuqjes. Skuqja nga ethet e zjarrta zbehet për rreth 7 ditë.

Ndërsa lëkura të zbehet, ai mund të lëkundet rreth majave të gishtave, këmbëve dhe gjoksit. Kjo gjendje mund të zgjasë deri në disa javë.