MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Luftërat tregtare të Trump, një absurditet i rrezikshëm

16.03.2019 - 14:12

Politikat tregtare të Presidentit amerikan Donald Trump jo vetëm që kërkojnë të përmirësojnë ekuilibrin e jashtëm të Amerikës, por gjithashtu paraqesin një përpjekje të gabuar për të “frenuar” Kinën dhe madje për të dobësuar Evropën. E parë në këtë kontekst, luftërat e tregtisë së gabuar të Trump-it janë pothuajse aq të parashikueshme sa çekuilibrat makroekonomikë.

Don Kishoti luftonte me erërat. Presidenti i SHBA Donald Trump po lufton me defiçitin e tregtisë. Të dyja betejat janë absurde, por të paktën Kishoti ushqehej me idealizëm. Trump është i mbushur me injorancë të tërbuar.

Javën e kaluar, u njoftua se deficiti ndërkombëtar i SHBA për mallrat dhe shërbimet u zgjerua në 621 miliard dollarë, pavarësisht premtimit të Trump që politikat e ashpra tregtare kundrejt Kanadasë dhe Meksikës, Evropës dhe Kinës do të zvogëlonin deficitin. Trump beson se deficiti tregtar i SHBA pasqyron praktika të padrejta nga homologët e Amerikës. Ai është zotuar t’i japë fund këtyre praktikave të padrejta dhe të negociojë marrëveshje më të drejta tregtare me ato vende.

Megjithatë, deficiti tregtar i Amerikës nuk është një tregues i praktikave të padrejta nga të tjerët, dhe negociatat e Trump nuk do të përmbysin rritjen e saj. Deficiti është, në vend të kësaj, një masë e pabarazisë makroekonomike, një që politikat e veta të Trump kanë përkeqësuar.

Mendoni një individ i cili fiton të ardhura X dhe shpenzon Y. Nëse marrim parasysh të ardhurat e individit “eksportet” e saj të mallrave dhe shërbimeve dhe shpenzimet e saj “importe” të mallrave dhe shërbimeve, është menjëherë e qartë se ajo drejton një tepricë të eksporteve mbi importet nëse të ardhurat e saj janë më të mëdha se shpenzimet e saj. Një deficit do të thotë se ajo shpenzon më shumë se ajo fiton.

E njëjta gjë vlen edhe kur dikush i shton të ardhurat dhe shpenzimet në një ekonomi, duke përfshirë edhe sektorin privat dhe atë publik.

Pra, deficiti i jashtëm i SHBA-së nuk është në asnjë mënyrë, formë, ose formon një tregues të praktikave të padrejta tregtare nga Kanadaja dhe Meksika, Bashkimi Europian apo Kina.

Trump mendon kështu për shkak se ai është injorant. Dhe injoranca e tij është në qendër të diskutimit publik të Shteteve të Bashkuara, kryesisht për shkak të mirënjohjes së këshilltarëve të Trump, Partia Republikane dhe amerikanë të tjerë.

Të dhënat nga Banka Federale e Rezervave të St Louis tregojnë se në vitet 1970 qeveria amerikane kursente mesatarisht -0.1% të GNI, ndërsa kursimi privat mesatarisht 22.2% të GNI.

Si rezultat i shkurtimeve të taksave të SHBA në 2017, kursimi i qeverisë ka të ngjarë të bjerë me rreth 1% të GNI. Kursimi privat mund të rritet ndoshta me gjysmën e kësaj. Për rrjedhojë, rezultati neto pritet të jetë një rritje në deficitin e llogarisë korente, ndoshta rreth 0.5% të GNI.

Prandaj, politika e tatimeve e firmës Trump është shpjegimi kryesor i rritjes modeste të mosbalancimit ndërkombëtar. Përsëri, politika tregtare është kryesisht e parëndësishme për rezultatin.

Megjithatë, politika tregtare nuk është aspak e parëndësishme për ekonominë globale. Ajo është bërë më e paqëndrueshme dhe marrëdhëniet midis SHBA dhe pjesës më të madhe të botës janë përkeqësuar ndjeshëm. Trump përbuzet në shumicën e vendeve, dhe respekti për lidershipin amerikan ka rënë në mbarë botën.

Natyrisht, politikat tregtare të Trump jo vetëm që kërkojnë të përmirësojnë ekuilibrin e jashtëm të Amerikës, por gjithashtu paraqesin një përpjekje të gabuar për të frenuar Kinën dhe madje për të dobësuar Evropën. Ky objektiv reflekton një botëkuptim neokonservues në të cilin siguria kombëtare pasqyron një luftë mes shteteve.

Sukseset ekonomike të konkurrentëve amerikanë konsiderohen si kërcënime ndaj primatit amerikan global, dhe kështu ndaj sigurisë amerikane.

Këto pikëpamje pasqyrojnë idetë e luftës dhe paranojës që kanë qenë prej kohësh një tipar i politikës amerikane. Ata janë një ftesë për një konflikt të pafund ndërkombëtar, dhe Trump po u japin atyre mundësi. E parë në këtë kontekst, luftërat e tregtisë së gabuar të Trump-it janë pothuajse aq të parashikueshme sa çekuilibrat makroekonomikë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e Guvernatorit të Bankës Qendrore

“Kina po përgatitet për më të keqen”