MENU
klinika

Opioidet e dhimbjeve

Medikamentet narkotikë për dhimbjet dhe varësia ndaj tyre

09.03.2019 - 15:06

Narkotikët quhen gjithashtu qetësues opioid dhimbjesh.

Ato përdoren vetëm për dhimbje që është e rëndë dhe nuk lehtësohen nga lloje të tjera të ilaçeve kundër dhimbjeve. Kur përdoret me kujdes dhe nën kujdesin e drejtpërdrejtë të një mjeku, këto barna mund të jenë efektive në uljen e dhimbjes.

Narkotikët punojnë duke u lidhur me receptorët në tru, gjë që bllokon ndjenjën e dhembjes.

Ju nuk duhet të përdorni barna narkotike për më shumë se 3 deri në 4 muaj, përveç nëse mjeku ju udhëzon ndryshe.

Emrat e disa barnave narkotike:

ilace-konica.al

-Codeine;

-Fentanyl;

-Hydrocodone;

-Hidromorfon;

-Meperidine;

-Morfinë;

-Oxycodone;

-Tramadol;

Këto barna mund të abuzohen dhe të kthehen në zakon.

Ato shoqërohen edhe me vdekje aksidentale. Gjithmonë merrni barnat narkotike siç përshkruhet. Mjeku mund të sugjerojë që ju të merrni ilaçin vetëm kur ndjeni dhimbje ose mund të sugjerojë marrjen e një ilaçi narkotik në orar të rregullt. Lejimi i konsumumit të barnave narkotike më shumë nga ajo që rekomandohet, mund ta bëjë dhimbjen më të vështirë për tu kontrolluar.

Marrja e narkotikëve për të kontrolluar dhimbjen e kancerit apo të problemeve të tjera mjekësore, nuk sjell varësi.

Ju mund të keni nevojë për një specialist për dhimbje që t’ju ndihmojë të menaxhoni dhimbjen afatgjatë.