MENU
klinika

Njihuni me to!

Infeksionet më të rrezikshme për jetën, veproni shpejt!

23.03.2019 - 12:52

Infeksionet mund të vënë ju dhe familjen tuaj në rrezik për një gjendje shumë serioze për jetën e quajtur sepsia.

Sepsia është përgjigja ekstreme e trupit ndaj një infeksioni. Është ajo që ndodh kur një infeksion që keni tashmë-në lëkurë, mushkëritë, traktin urinar ose diku tjetër-shkakton një reaksion zinxhir në trupin tuaj.

Është e rrezikshme për jetën dhe pa trajtim në kohë, sepsia mund të shkaktojë shpejt dëmtimin e indeve, dështimin e organeve dhe vdekjen.

Është e rëndësishme që pacientët, familjet, kujdestarët e tyre dhe mjekët të mendojnë për sepsian si një mundësi. Parandalimi i sepsias na kujton të gjithëve për rëndësinë e njohjes së hershme, trajtimin në kohë, dhe parandalimin e infeksioneve.

infeksioni shigella-konica.al

Sepsis është një emergjencë mjekësore. Koha ka shumë rëndësi. Nëse dyshoni për sepsia ose keni një infeksion që nuk po përmirësohet ose po keqësohet, pyesni mjekun: “A mund të çojë ky infeksion në sepsia?”

Çdokush mund të marrë një infeksion, dhe pothuajse çdo infeksion mund të çojë në sepsia. Sepsia ndodh më shpesh tk të rriturit mbi 65 vjeç, njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, njerëz me gjendje kronike siç janë diabeti, sëmundjet e mushkërive, kanceri dhe sëmundjet e veshkave, dhe fëmijët më të vegjël se 1 vjeç.

Pacienti me sepsia mund të ketë një ose më shumë nga shenjat ose simptomat e mëposhtme:

-Konfuzioni ose çorientimi;

-Shkurtesa e frymëmarrjes;

-Ritmi e lartë e zemrës;

-Ethe, dridhje ose të ftohtë;

-Dhimbje ose siklet ekstreme;

-Lëkura e zymtë ose e djersitur;

Pacientët dhe familjet e tyre duhet të parandalojnë infeksionet, të jenë të vëmendshëm ndaj shenjave dhe simptomave të sepsias dhe të kërkojnë kujdes mjekësor të menjëhershëm nëse dyshohet sepsia ose për një infeksion që nuk po përmirësohet ose po keqësohet.

Infeksioni bakterial ose viral-konica.al

Nëse mjekët dyshojnë për sepsia menjëherë këshillohuni me ta për të parandaluar infeksionet e tjera që mund të merrni për dhe për të filluar trajtimin sa më shpejt.

Filloni sa më shpejt antibiotikët, përveç terapive të tjera të përshtatshme për atë pacient individual.

Bëni konsulta të shpeshta.

Mjeku do të rivlerësojë terapinë antibiotike 24-48 orë për të ndaluar ose ndryshuar terrapin sipas nevojës dhe për tu siguruar që lloji, doza dhe kohëzgjatja e antibiotikut janë të sakta.