MENU
klinika

Washington Post

Pas Brexit, Britania s’do të jetë më një superfuqi…

15.03.2019 - 15:09

Një nga pikat e forta të demokracisë është se politikat e këqija shpesh ndryshohen. Kjo është një ngushëllim kur shohim valët populiste nëpër botën perëndimore. Kur zgjidhet një qeveri e re, gjërat mund të ndryshojnë. Me përjashtim të Brexit…

Britania, e njohur për kujdesin, rregullsinë dhe përpikmërinë e saj, papritmas merr vendime të pamatura, bën gabime dhe tani dëshiron të ndryshojë afatin e vendosur. Por nëse e lë Bashkimin Evropian, do të ishte një lajm i keq për Britaninë, Evropën dhe Perëndimin.

Kur e pyeta kolegun tim të postës Anne Applebaum se çfarë do të vështronin historianët nëse do të përpiqeshin të kuptonin rrugën drejt Brexit, ajo sugjeroi të gjitha qendrat në Partinë Konservatore.

Konservatorët ndoshta mund të pretendonin se ishin partia më e rëndësishme politike e viteve 1900, që qeverisnte Britaninë për shumicën e shekullit, duke prodhuar Winston Churchill, Margaret Thatcher dhe burrështetas të tjerë perëndimorë.

Por pas Luftës së Ftohtë, kur partitë e krahut të majtë braktisën idetë socialiste dhe u vendosën në qendër, u përball me një krizë identiteti. Duhej të gjente llojin e qartësisë dhe qëllimit që kishte dhënë antikomunizmi dhe liria. Në Shtetet e Bashkuara, kjo mobilizoi republikanët për të theksuar çështje sociale dhe kulturore si aborti, të drejtat e homoseksualëve dhe emigracioni, të cilat ata i shoqëruan me një tërbim pothuajse fetar ndaj liberalëve.

Ne jemi të lodhur nga drama, por mbani mend: Brexit do të ishte një fatkeqësi. Siç thekson Sandbu, ekonomia e Britanisë është konkurruese dhe produktive vetëm në prodhim dhe shërbime me vlerë të lartë, të cilat varen nga një treg thellësisht i integruar me Evropën.

Megjithëse Britania mund dhe do të përshtatet, Brexit ndoshta do të thotë rritje më të ngadaltë dhe më pak inovacione.

Pasojat e politikës së jashtme të Brexit janë duke u diskutuar më së paku, por mund të jenë më konsekuente. Nëse Brexit do të ndodhë, brenda pak vitesh, Skocia dhe Irlanda Veriore ndoshta do të shkëpusin lidhjet e tyre me Britaninë për të mbajtur lidhjet me Europën. Mbretëria e Bashkuar pastaj do të reduktohej vetëm në Angli dhe Uells.

Londra do të bëhej Dubai në Perëndim, një vend ku shumë parash fluturojnë, por pa ndikim gjeopolitik.

Europa gjithashtu do të humbte shumë me Brexit. Britania ka qenë një zë i rëndësishëm në komunitet për tregjet e lira, hapjen, efikasitetin dhe një politikë të jashtme të jashtme. Ajo ka qenë një nga vendet e pakta evropiane që ka ruajtur dhe vendosur një ushtri të fuqishme, shpesh për qëllime më të gjera globale.

Rendi botëror siç e njohim, u ndërtua gjatë dy shekujve, gjatë mbretërimit të dy superfuqive liberale, Britania dhe më pas të Shteteve të Bashkuara. Brexit do të shënonte fundin e rolit të Britanisë si një fuqi e madhe dhe unë pyes veten nëse do të shënonte edhe ditën kur Perëndimi, si një entitet politik dhe strategjik, do të fillojë të shkërmoqet.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Deklarata e Sekretarit të Jashtëm britanik

“Tronditet” Britania/ Brexit mund të anulohet?

Ministrat britanikë paralajmërojnë

“Brexit mund të shtyhet”