MENU
klinika

Përse ndodhin dhe trajtimi!

Dridhjet e pavullnetshme të qepallave të syve?

01.03.2019 - 18:32

Blefarospazma është një gjendje e rrallë që shkakton qepallat të dridhen ose ose tronditen.

Ju nuk mund ta kontrolloni atë. Kjo quhet shtrëngim i pavullnetshëm. Shtrëngimi është shkaktuar nga disa muskuj rreth syrit.

Blefarospazma është vetëm një nga disa arsye që syri mund të tronditet. Arsyet më të zakonshme përfshijnë gjëra të vogla, të tilla si lodhja ose përdorimi i lartë i kafeinës. Arsyet serioze mund të përfshijnë sëmundje neurologjike. Blefarospazma prek më shumë gratë se burrat. Kjo gjendje mund të shkojë në familje.

Simptomat e blefarospazmës:

Simptomat e blefarospazmës përfshijnë dridhje të syrit të pakontrolluar ose shtrëngim të syve. Shtrëngimi shpesh ndodh gjatë kohëve kur jeni tepër të lodhur, të stresuar ose të shqetësuar. Mund të ndodhë edhe kur të jeni të ekspozuar ndaj dritës dhe rrezet e diellit. Mund të përmirësohet kur flini ose përqendroheni në një detyrë.

bleroflazma-konica.al

Dridhja e pakontrollueshme mund të bëhet më keq me kalimin e kohës. Përfundimisht, ju mund të ndjeheni sikur është e vështirë të hapni qepallat. Ndërsa gjendja përparon, qepallat mund të mbyllen për disa orë. Dridhjet mund të zhvillohen edhe në fytyrë.

Cfarë e shkakton Blefarospazmën?

Blefarospazma shkaktohet nga funksioni jonormal i trurit në pjesën që kontrollon muskujt. Mjekët nuk janë të sigurt përse ndodh kjo. Simptomat mund të shkaktohen nga diçka e vogël si stresi dhe duke qenë tepër i lodhur. Ose mund të shkaktohet nga një gjendje neurologjike.

Kushte të tilla do të përfshijnë sindromën Tourette ose sëmundjen e Parkinsonit. Disa ilaçe mund ta përkeqësojnë gjendjen. Sigurohuni t’i tregoni mjekut për cdo ilaç që merrni.

Si diagnostikohet Blefarospazma?

Mjeku do t’ju shqyrtojë dhe do t’ju pyesë për simptomat tuaja. Ai do t’ju pyesë për historinë tuaj mjekësore. Nëse dyshon se tronditja e qepallës është shkaktuar nga ndonjë gjë më shumë se stresi ose lodhja , mund t’ju referojnë një specialist për një test neurologjik. Një test i tillë mund të përfshijë teste të imazhit të trurit dhe syve.

Këto mund të përfshijnë rreze X, imazhe rezonance magnetike (MRI) ose skanime CT (Tomografi CT). Këto skanime lejojnë mjekët të shikojnë brenda trupit.

A mund të parandalohet apo shmanget Blefarospazma?

Blefarospazma nuk mund të parandalohet ose shmanget.

Trajtimi:

Nuk ka shërim për Blefarospazmën. Por, ka disa trajtime për të lehtësuar simptomat.

bleroflazma-konica.al

Disa ilaçe të tipit të injektimit, të tilla si toksina e botulinumit (Botox), mund të trajtojnë gjendjen e muskujve. Këto ilaçe përkohësisht dobësojnë muskujt e qepallat. Ilaci injektohet me një gjilpërë nën lëkurën e qepallës.

Disa ilaçe orale janë në dispozicion për të trajtuar simptomat e blefarospazmës. Megjithatë, ato nuk zgjasin shumë dhe simptomat zakonisht rikthehen.

Një procedurë kirurgjikale e quajtur miektomi mund të trajtojë simptomat. Kjo kirurgji heq disa nga muskujt dhe nervat brenda qepallës.

Trajtimet gjithashtu mund të varen nga shkaku themelor i blepharospasmës tuaj. Për shembull, ilaçet që përdoren për të trajtuar sëmundjen e Parkinsonit mund të lehtësojnë tronditjen e syve.

Disa njerëz përdorin trajtime alternative. Këto mund të përfshijnë biofeedback, akupunkturë, hipnozë dhe terapi ushqyese. Këto nuk janë provuar të jenë trajtime efektive.

Të jetosh me blepharospasm:

Blefarospazma është një çrregullim i përjetshëm. Bisedoni me mjekun se si të lehtësoni simptomat. Gjithashtu, merrni në konsideratë mbajtjen e një ditair për të ndjekur kur ndodh shtrëngimi apo dridhja. Ju mund të vëreni se ndodh gjatë ekspozimit ndaj dritave të ndritshme, kohëve të stresit, ose kur jeni tepër i lodhur.

Njohja e shkakut mund t’ju ndihmojë të shmangni ose reduktoni simptomat.