MENU

Our World in Data

“Pijedashës apo pijanec?”/ Raporti: Shqiptarët kanë qejf…

15.03.2019 - 14:10

Kalimin nga pijedashës në pijanec e ndan vetëm një vijë e hollë.

Sipas të dhënave të publikuara nga portali Our World in Data, në Shqipëri rreth 1.66% e popullsisë është e prekur nga varësia e alkoolit.

Bazuar në këto të dhëna vihet re se përqindja në Shqipëri është përqindja më e ulët në rajonin e Ballkanit.

Përqindja në vendet e tjera të rajonit:

-Në Mal të Zi, përqindja është rreth 1.69%e popullsisë
-Në Maqedoni, përqindja është rreth 1.7% e popullsisë
-Në Serbi, përqindja është rreth 1.8% e popullsisë
-Në Bosnje është përqindja më e lartë e rajonit, rreth 2.8% e popullsisë

Teksa varësia ndaj alkoolit është renditur tek tre sëmundjet mendore më të përhapura.

Në botë përqindja e popullsisë e prekur nga varësia nga alkooli është 1.37% më e ulët se në Shqipëri.

Grupi i sëmundjeve mendore janë një sfidë që ka prekur të gjithë globin dhe që përveç vështirësisë dhe kujdesit që duhet për rikuperim, kërkon ka edhe stigmatizimin dhe diskriminimin që u bëhet të sëmurëve.

Ky grup sëmundjesh ka kosto mjekësore duke nisur nga barnat dhe terapitë si edhe kosto direkte si:

-produktiviteti i humbur
-ditët e humbura të punës
-shpenzimet për mirëqenie sociale

Sa është mosha e vdekjes për pacientë të diagnostifikuar?

-Për shumë pacientë që janë në gjendje të rëndë mosha e vdekjes është edhe më herët se 20 vjeç./ E.S

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shtatë vjet stanjacion

Kredia ka “ngelur” në vitin 2011


10 mijë pika pagese me kartë në biznese

“Godet” informaliteti, ulet përdorimi i parasë cash

Furnizojnë tregjet franceze, gjermane, italiane

Bimët mjekësore, financohen 816 projekte për mbjellje të reja

Lehtësira në tregti dhe transport

Shqipëria marrëveshje huaje me BB

Skema e pensioneve në Shqipëri

Presion i dyfishtë nga plakja dhe informaliteti

"Nuk do të terrorizoheni nga taksat"

Rama i ‘hap derën’ Italisë: Ejani investoni tek ne!

Hapa mbrapa në Progresin Social

Vështirësohet jeta e shqiptarëve