MENU
klinika

Mësoni shkakun!

Reaksionet e ilaçeve antipsikotike janë kërcënuese për jetën

08.03.2019 - 18:10

Sindromi neuroleptik malinj është një sëmundje kërcënuese për jetën, çrregullim neurologjik më shpesh i shkaktuar nga një reaksion i padëshirueshëm ndaj barnave neuroleptike ose antipsikotike.

Simptomat:

Simptomat përfshijnë ethe të lartë, djersitje, presion të paqëndrueshëm të gjakut, mpirje, ngurtësi muskulare dhe mosfunksionim autonom. Në shumicën e rasteve, çrregullimi zhvillohet brenda 2 javëve të para të trajtimit me ilaçin; megjithatë, çrregullimi mund të zhvillohet në çdo kohë gjatë periudhës së terapisë. Sindromi mund të ndodhë edhe tek njerëzit që marrin barna anti-Parkinsonizëm të njohur si dopaminergikë nëse këto barna ndërpriten papritmas.

ilace-konica.al

Trajtimi:

Përgjithësisht, nevojitet kujdes intensiv. Medikamenti neuroleptik ose antipsikotik ndërpritet dhe ethet trajtohen në mënyrë agresive. Një relaksues i muskujve mund të rekomandohet në disa raste. Barnat dopaminergjike, të tilla si një agonist dopamine, janë raportuar të jenë të dobishme.

Prognoza:

Identifikimi i hershëm dhe trajtimi për individët me sindrom neuroleptik malinje përmirëson rezultatin. Nëse trajtohet klinikisht, një neuroleptik i ulët i potencialit mund të rifitohet shumë ngadalë kur individi të rimëkëmbet, edhe pse ekziston rreziku që sindroma të përsëritet. Një alternativë tjetër është zëvendësimi i një klase tjetër të barnave për neuroleptikun.

reaksioni i ilaceve-konica.al

Anestezia mund të jetë një rrezik për individët që kanë përjetuar sindromin neuroleptik malinj.

Çfarë hulumtimi po bëhet?

Hulumtuesit i mbështetin kërkimet mbi çrregullimet neurologjike të tilla si sindroma neuroleptike malinje.

Pjesa më e madhe e këtij hulumtimi fokusohet në gjetjen e mënyrave për të parandaluar dhe trajtuar çrregullimin.