MENU
klinika

Historia e Erjonës dhe familjes së saj

Eh…eh, ç’më bëri kolesteroli!

14.03.2019 - 19:31

Çdo vit në botë, mbi 610,000 njerëz vdesin nga sëmundjet e zemrës.

Disa nga kushtet mjekësore, të tilla si kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut dhe diabeti, si dhe faktorët e jetesës, si dietat e pashëndetshme, mungesa e aktivitetit fizik dhe pirja e duhanit, mund të rrisin rrezikun që të zhvilloni sëmundje të zemrës. Përveç kësaj, nëse familjarët tuaj vuajnë nga sëmundje të zemrës, shanset rriten akoma më shumë.

Nëse keni një histori shëndetësore familjare të sëmundjeve të zemrës, mbledhni informacion për të afërmit me këtë sëmundje, duke përfshirë dhe moshën kur u diagnostikuan. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni një prind, vëlla apo motër me sëmundje të zemrës. Ndani këtë informacion me mjekun në mënyrë që të punoni së bashku për të ulur shanset për tu prekur nga sëmundjet e zemrës.

Rëndësia e Historisë Familjare: Historia e Erionës

historia e erjones-konica.al
historia e erjones-konica.al

Babai i Erionës pati sulmin e tij të parë në zemër në moshën 36 vjeç dhe vdiq nga një në moshën 51 vjeçare. Ajo mendonte se sëmundja e tij ishte për shkak të pirjes së duhanit dhe dietës së tij të sëmurë, derisa arriti të kontrollonte kolesterolin në moshën 30 vjeçare.

Lipoproteinat LDL- nivelet e kolesterolit ishin gati tre herë më të larta se sa pritej për një grua të moshës së saj. “Unë kurrë nuk e kisha kontrolluar kolesterolin, sepse gjithmonë kisha dëgjuar se dieta dhe stërvitja ishin të mjaftueshme për ta menaxhuar atë. Por kam bërë gabim” – tha Eriona.

Disa njerëz, si Eriona, kanë një çrregullim të zakonshëm gjenetik të quajtur hiperkolesterolemia familjare (FH).

Njerëzit me FH kanë të rritur nivelet e kolesterolit LDL, gjë që i bën ata me më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës në një moshë më të re dhe rrit rrezikun e vdekjes së tyre nga sëmundja. Për shumë njerëz me FH, dieta dhe stërvitja nuk janë të mjaftueshme për të kontrolluar nivelet e kolesterolit dhe kërkojnë ilaçe të tilla si statina.

kolana e librave

Pasi Eriona zbuloi se kishte FH, ajo u shqetësua në fillim, “A do të pësoja një sulm në zemër dhe do të vdisja në moshë të re si babai im?”, kjo ishte pyetja që e mundonte.

Megjithatë, ajo ka punuar me mjekun për të marrë hapa për të ulur nivelet e LDL.

“Kam mësuar se si të menaxhoj kolesterolin nëpërmjet mjekimit, dietës dhe stërvitjes. E kontrolloj kolesterolin rregullisht … Në kontrollin tim të fundit, vlerat e kolesterolit ishin më të mirat që kanë qenë ndonjëherë”.

Diagnostikimi i një personi me FH jo vetëm ndihmon atë person, por mund të ndihmojë gjithë familjen e tyre.

Anëtarët e tjerë të familjes mund të testohen për FH dhe ata që e kanë këtë çrregullim mund të marrin hapa për të ulur shanset e tyre për të zhvilluar dhe vdesin nga sëmundjet e zemrës.

“Ndihem jashtëzakonisht me fat që e kam zbuluar sëmundjen time para se diçka më e madhe të më ndodhte, dhe unë shpresoj që të mund të shmang sëmundjet e zemrës me parandalimin” – thotë Eriona.