MENU
klinika

Çfarë ndodh gjatë ndërhyrjes?

Sëmundje të avancuara të syrit dhe kirurgjitë trajtuese!

22.03.2019 - 17:34

Keratektomia Fototerapeutike (PTK) është një teknikë kirurgjikale që përdor dritë UV dhe teknologji lazer për të riformuar dhe rivendosur kornean e syrit ( pjesën e jashtme të syrit).

Kirurgjia e transplantit të korneas:

Kirurgjia e transplantimit të korneas heq pjesën e dëmtuar të kornesë dhe e zëvendëson atë me inde të shëndetshme të donatorëve. Indet e korneas janë indet më të zakonshme të transplantuara në mbarë botën.

Në të kaluarën, qasja standarde për transplantet korneale ishte që kirurgjia të zëvendësonte të gjithë kornean me indet e donatorëve, një teknikë e njohur si keratoplasti depërtuese. Kjo quhet një transplantim i plotë i trashësisë dhe mund të jetë ende opsioni i vetëm për njerëzit me keratokonus të avancuar ose plagosje traumatike që ndikon në të gjithë kornean.

operacioni-i-syve-konica.al

Megjithatë, shumica e njerëzve që kanë nevojë për transplantin e korneas i nënshtrohen një procedure më të re të quajtur keratoplasti lamellare. Kjo quhet transplantim i pjesshëm i trashësisë. Në këtë procedurë, kirurgu selektivisht heq dhe zëvendëson shtresën e sëmurë të kornesë dhe lë indin e shëndetshëm në vend. Zëvendësimi vetëm i shtresave të sëmura me një inde të shëndetshme nga një donator, lë kornean më strukturë të paprekur dhe çon në një shkallë më të ulët të komplikimeve dhe përmirësim më të mirë të pamjes.

Keratoplasti anteriore lamellare largon indet e dëmtuara dhe i zëvendëson ata me inde të shëndetshme nga një donator.

Kjo procedurë përdoret për:

-Keratokonusi;

-Dhëmbëzime të rënda të kornesë;

-Distrofitë korneale;

Keratoplasti endoteliale lamellare largon indin endotelial të sëmurë dhe e zëvendëson atë me ind të shëndetshëm nga një donator.

Kjo procedurë përdoret për:

-Distrofi Fuchs;

-Edema post-katarakte;

-Dështimi i kornes pas operacionit për katarakte, glaukomë ose shkëputje të retinës;

operacioni-i-syve-konica.al

Transplantimet e korneas zakonisht bëhen nën anestetik lokal si një procedurë ambulatore. Me transplantim të plotë të trashësisë, kornea e dëmtuar hiqet dhe zëvendësohet me kornea të donatorëve. Qepjet e vogla sigurojnë transplantin. Transplantet e pjesshme përdorin më pak qepje.

Ky tipi i kirurgjisë zakonisht zgjat 30 minuta.

Kornea artificiale:

Një keratoprotezë (KPro) është një korne artificiale.

Një KPro mund të jetë opsioni i vetëm në dispozicion për njerëzit që nuk kanë patur sukses me implantet e indeve korneale ose që kanë një rrezik të lartë të refuzimit të indeve (të tilla si ato me sindromën Stevens-Johnson ose djegiet e rënda kimike).