MENU
klinika

The Hill

Si duhet të jetë presidenti i ardhshëm amerikan…

07.03.2019 - 15:28

Demokratët që konkurrojnë për president kanë një mori idesh interesante, disa të mira dhe disa të këqija, se si ta bëjnë vendin tonë një vend më të mirë. Propozimet përfshijnë sigurimin e kujdesit shëndetësor universal, uljen e kostos së arsimit të lartë, rregullimin e infrastrukturës tonë kombëtare, reformimin e ligjeve të emigracionit, ndryshimin e politikave tatimore dhe më shumë. Idetë janë të mëdha, veçanërisht ato aspiruese që tregojnë arratinë dhe bulonën e një agjende politike që gjithashtu jep një vizion për të ardhmen e vendit.

Presidentët e mëdhenj, në pothuajse të gjitha rastet, kanë pasur një vizion për të ardhmen e Amerikës dhe idetë që motivojnë dhe frymëzojnë popullin amerikan. Por idetë nuk janë të mjaftueshme. Ashtu siç kemi mësuar, absolutisht asgjë nuk mund të realizohet ose të kthehet në politika, pa menaxhim, njohurinë se si funksionojnë degët e ndryshme të qeverisë federale dhe aftësinë për të bashkuar një ekip të performancës së lartë për të realizuar gjërat.

Unë e di nga përvoja ime personale. Kur u zhvendosja nga të qenit një kongresmen në Kansas ku isha Sekretar i Bujqësisë në vitet 1990 mësova shumë. Shkova nga menaxhimi i një zyre kongresi prej 20 deri 30 personash në menaxhimin e një agjencie me gati 100,000 punonjës.

Kuptova menjëherë se unë nuk mund të bëhesha efektiv pa një ekip të mire.

I njëjti ekip mund të më këshillojë për këto sfida komplekse të politikave dhe më pas kur të merrja një vendim për atë se çfarë të bënin ata mund të zbatojnë axhendën time. Për më tepër, e dija që mund të punoja ngushtë me Kongresin në proces, i mbështetur nga ekipi im.

Nëse nuk mund të organizoni një qeveri që punon, atëherë nuk mund të jeni president efektiv.

Lidershipi i kërkon të dyja, idetë për të ardhmen, dhe aftësitë dhe njohuritë e drejtimit të sistemit për të marrë ato ide të miratuara nga Kongresi dhe vendi.

Për të qenë i qartë, të gjithë kandidatët duhet të ndihen të detyruar nga votuesit të flasin për përvojën e tyre menaxheriale, operacionale dhe administrative.

Unë, dhe miliona votues të tjerë, duan që dikush të bëjë diçka për popullin amerikan. Votuesit duan një qeveri që në fakt mund të punojë dhe një lider që do të rivendosë besimin e tyre në qeveri. Nuk është e mjaftueshme të ëndërrosh ide të mëdha, edhe pse kjo është një pjesë e domosdoshme e udhëheqjes, por ëndrrat duhet të jenë të zbatueshme, dhe një president dhe ekipi i tij duhet të jenë në gjendje ta bëjnë këtë të ndodhë.

Dan Glickman shërbeu si sekretar i bujqësisë në Shtetet e Bashkuara nën udhëheqjen e presidentit Clinton dhe përfaqësoi Kansasin në Kongres për 18 vjet. Ai tani është nënkryetar i Institutit Aspen dhe një bashkëpunëtor i lartë në Qendrën e Politikave Bipartisane.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Një marrëveshje i dha fund mbylljes

“Makthi” i SHBA-së mbaroi/ Rihapet qeveria amerikane