MENU
klinika

Historia shqiptare flet vetë!

Si i sheh shqiptarët “Enciklopedia e Botës Muslimane”

19.03.2019 - 21:34

Studiuesi i njohur Fahri Xharra, ka publikuar së fundmi një shkrim marrë nga “Encyclopedia of the Muslim World”.

Në këtë pjesëz, siç shkruan edhe vetë Xharra, në një farë mënyrë shfaqet si i sheh shqiptarët kjo enciklopedi.

Më poshtë gjeni shkrimin e përkthyer:

“Shqipëria, një margaritar i harruar në duart e njerëzimit. Jo shumë kombe mund të pretendojnë një histori të lashtë dhe jashtëzakonisht të lashtë si shqiptarët, shumica mund t’i lidhin fillimet e tyre si migrim nga kontinente apo vende të tjera, por jo nga Shqipëria. Nëse pyet një shqiptar se nga vjen ai dhe populli i tij, ai nuk ka përgjigje dhe kjo për shkak se shqiptarët janë ndoshta njerëzit më të moshuar që popullojnë Mesdheun dhe janë ndër kulturat më të vjetra të historisë botërore.
Ata nuk kanë migruar dhe nuk kanë ardhur nga diku tjetër, ata tashmë kanë ekzistuar në zonën e njohur si Ballkani. Shqiptarët ishin në thelb luftëtarë, siç ishin shembuj të shquar si Aleksandri i Madh, Konstandini i Madh, Justiniani dhe Diokleciani. Mbreti i fuqishëm i Epirit, Pirro, konsiderohej një konkurrent i madh i Perandorisë Romake. Strategjia ushtarake e Pirros i dha atij kontrollin e Epirit dhe fqinjëve të saj. Gjuha shqipe ofron të vetmet mjete të mundshme për një shpjegim racional të kuptimit të emrave të perëndive të lashtë grekë dhe krijimeve të tjera mitologjike, aq të sakta saqë ato korrespondojnë me atributet që këta njerëz ia atribuonin popullit të asaj kohe.


Shpjegimet konfirmojnë se mitologjia e lashtë greke në tërësi është marrë nga ajo Iliro-Pellazge.
Për shembull, Zeusi mbijeton si “Zodi – Zot” në shqip. Lutja për emrin e tij është një formë e zakonshme betimi midis shqiptarëve modernë. Athena, perëndeshë e mençurisë, shpreh “E thana – tha”.
Theti, perëndeshë e ujërave dhe oqeaneve, do të thotë “deti i Detit”. Mjaft interesante, madje edhe fjala «Ulysses», qoftë në latinisht ose në greqisht, «Odisea», që do të thotë «Udhëtim».