MENU
klinika

Si t'i mbroni!

‘Spina bifida’, defekti në shpinë tek foshnjat e sapolindura

30.03.2019 - 17:30

Rreth 3 në 10,000 foshnja lindin çdo vit me spina bifida, një defekt serioz i lindjes në shpinë.

Komplikimet nga kjo gjendje mund të çojnë në probleme të rënda të veshkave. Që nga mesi i vitit 2017, më shumë se 170 foshnje të lindura me spina bifida janë regjistruar në një plan të ri të trajtimit të dizajnuar për të mbrojtur veshkat e tyre.

Shkencëtarët dhe mjekët që trajtojnë fëmijët me spina bifida kanë hartuar planin e trajtimit. Kjo është hera e parë që një test trajtimi me teste dhe monitorim klinik po testohet shkencërisht për të përcaktuar se cilat hapa funksionojnë më së miri për të mbrojtur veshkat e foshnjave të lindura me spina bifida.

Hulumtimi zbuloi që njerëzit me spina bifida do të zhvillojnë dështimin e veshkave (veshkat ndalojnë punën) në një moshë shumë më të re se njerëzit pa spina bifida. Ky hulumtim dhe përvoja e mjekëve që specializohen në trajtimin e spina bifidës treguan një nevojë për të ditur se si dhe kur duhet të ndërhyjnë për të mbrojtur veshkat e foshnjave.

infeksionet tek foshnjet-konica.al

Si ndikon Spina Bifida në veshka?

Spina bifida është një defekt i tubit nervor, gjë që rezulton në dëmtimin e nervave brenda palcës kurrizore.

Në njerëzit me spina bifida të rënda, ky dëm nervor do të thotë se sinjalet nervore nga truri nuk arrijnë në fshikëz për të funksionuar siç duhet.

Kur fshikëza nuk funksionon siç duhet, veshkat mund të dëmtohen, sepse urina mbështet në veshka.

Zhvillimi i planit të trajtimit filloi në 2012. Formalisht i quajtur Protokolli Urologjik dhe Renal për Fëmijët e Porsalindur dhe të vegjël , plani i trajtimit përmban një pemë të detajuar të vendimeve mjekësore. Një pemë vendimi është një vizatim multilevesh që tregon zgjedhjet në dispozicion në çdo pikë në menaxhimin e kujdesit mjekësor të pacientit.

Ky pemë vendimi përshkruan testet dhe skanimet që kryhen në intervale të caktuara në planin e trajtimit.

Ato janë të dizajnuara për të:

-ndjekur dhe menaxhuar funksionin e fshikëzës së secilit fëmijë;

-identifikojnë infeksionet në fshikëz dhe veshka (traktin urinar);

-monitoron funksionin e veshkave;

-zbuluar dhëmbëzime të veshkave;

-të përcaktojë se kur bebet me probleme të veshkave duhet të marrin medikamente.

foshnje me probleme me zemren
foshnje me probleme me zemren

Ky plan unik i trajtimit është hartuar për të lejuar mjekët që trajtojnë spina bifida për të bërë ndryshime në serinë e testeve dhe skanimeve sipas rastit për secilin pacient.

Detajet mbi këto ndryshime dhe të dhënat nga testet dhe skanimet grumbullohen në çdo klinikë.

Këto të dhëna janë analizuar dhe do të përcaktojnë një standard të ri të “praktikave më të mira” të kujdesit për foshnjat e lindura me spina bifida.

Metodologjia e planit të trajtimit u publikua në internet gjatë verës së vitit 2016.

Temat e propozuara të hulumtimit nga të dhënat e planit të trajtimit përfshijnë menaxhimin e infeksioneve të traktit urinar, numrin ideal të ekove të nevojshme në vitin e parë të jetës dhe një përshkrim të këtij grupi të këtyre foshnjave në vitin e parë të jetës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?