MENU
klinika

Më ke bërë të lumtur… lamtumirë

Stieg Larsson i shkruante Evës

28.03.2019 - 12:12

Gazetari dhe shkrimtari i njohur suedez, Stieg Larsson, e shkroi këtë letër në vitin 1977, para se të nisej për një udhëtim në Afrikë, për të dashurën e tij Eva Gabrielsson. Mbi zarf shkruhej “Të hapet pas vdekjes sime”. Ai u kthye shëndoshë e mirë nga udhëtimi në Afrikë. Kjo letër ra në duart e Evës, 27 vite më pas, në vitin 2004, kur Larsson vdiq.

Nga Stieg Larsson:

Eva, dashuria ime!

Erdhi fundi.
Fundi vjen për gjithçka, herët a vonë.
Vjen një ditë që gjithçka mbaron.
Ndoshta kjo është një nga të vërtetat më magjepsëse që dimë për universin.
Yjet vdesin, galaksitë vdesin, planetet vdesin.
Edhe njerëzit vdesin.
Kurrë nuk kam qenë besimtar, por ditën që fillova të lexoja për astronominë, më iku edhe ajo pak frikë që kisha nga vdekja.
Kuptova se krahasuar me universin, një qenie njerëzore, një qenie e vetme njerëzore si unë, është shumë e vogël.
Nuk po e shkruaj këtë letër, për të të dhënë një leksion të plotë për filozofinë apo për fenë.
Të shkruaj sepse dua të të them “Lamtumirë”.
Sapo e mbylla telefonatën me ty.
Ende e dëgjoj tingullin e zërit tënd.
Të përfytyroj pranë meje, një imazh i bukur, një kujtim i shtrenjtë që do ta ruaj deri në fund.
Në këto çaste, teksa po e lexon këtë letër, ti e di se unë kam vdekur.
Dua që t’i dish ca gjëra.
Unë e di se ç’më pret në Afrikë.
E ndiej se ky udhëtim mund të më vrasë, por megjithatë duhet të nisem.
Nuk kam lindur për të ndenjur duarkryq .
Nuk jam i tillë.
Duhet të bëj një korrigjim – Nuk isha i tillë.
Në Afrikë, nuk shkoj vetëm si gazetar.
Shkoj me një qëllim politik dhe për këtë arsye, mendoj se udhëtimi mund të më vrasë.
Është hera e parë që të shkruaj dhe e di se ç’dua të them: të dua… të dua… të dua…
Dua që ta dish.
Dua që ti ta dish, se të dua siç nuk kam dashur kurrë njeri më parë.
Dhe dua që ta dish, se jam shumë serioz kur ta them këtë.
Dua që të më kujtosh, por nuk dua që të qash.
Nëse jam i shtrenjtë për ty dhe e di se jam, do vuash kur ta mësosh që kam vdekur.
Por, nëse jam me të vërtetë i shtrenjtë për ty, mos vuaj!
Nuk dua të vuash.
Mos më harro, por vazhdo të jetosh!
Jetoje jetën!
Koha do të ta lehtësojë dhimbjen edhe pse, tani e ke të vështirë ta besosh.
Jeto me paqen, dashuria ime: jeto; dashuro; urre dhe vazhdo luftën!
Kisha shumë të meta, e di, por shpresoj të kem pasur edhe ca gjëra të mira.
Por, ti Eva, më frymëzon me një dashuri të tillë që kurrë nuk kam qenë në gjendje të ta shpreh.
Vishu, mbaji drejt shpatullat dhe kokën lart!
Kujdesu për veten, Eva.
Shko të pish një kafe.
Fundi erdhi.
Të falënderoj për çastet e mrekullueshme që kemi kaluar bashkë.
Më ke bërë të lumtur!

Lamtumirë!

Të përqafoj!

Me dashuri,
Stieg

 

Përktheu: Elona Caslli

 

 

Si e cilësuan personalitetet e kohës

Aleksandër Moisiu, shqiptari që shkëlqeu furishëm

''Asgjë nuk i reziston të qeshurës''

Gjeniu aventurier i letrave

Lojërat Olimpike 2024

Makina fluturuese mbi Paris!