MENU
klinika

Nga The Guardian

Theresa May dhe Britania, të ngecur në purgatorin e Brexit…

26.03.2019 - 15:02

Theresa May pranoi të hënën se një përpjekje e tretë për të marrë miratimin për marrëveshjen e saj duket e pakuptimtë. Kjo nuk do të thotë se ajo nuk ka më shpresa. Në këtë epokë të re Brexit, koha politike ecën në mënyrë misterioze.

Mund të duket se gjithçka është gati të ndryshojë, por gjithsesi gjithçka qëndron e njëjtë. Deputetët konservatorë thonë se nuk kanë më durim me udhëheqësin e tyre, se ajo nuk ka autoritet dhe se nuk mund të vazhdojë. Pastaj ajo vazhdon.

Tani është e çuditshme të kujtojmë se një marrëveshje për Brexit mund të ishte arritur para një takimi të BE në shtatorin e kaluar.

Për të gjithë që deputetët vazhdojnë të tmerrohet nga ideja e Brexit pa marrëveshje, është opsioni i parazgjedhur deri në momentin që një marrëveshje tjetër ligjore të hyjë në fuqi. Por parlamenti nuk dëshiron që kjo të ndodhë.

May nuk dëshiron të bëjë asnjërën prej këtyre gjërave. Shpresa e saj e fundit,  është marrëveshja sipas modelit norvegjez ose një referendum i dytë.

Por ky nuk është një kalkulim i ri. Për muaj të tërë, të gjithë në Westminster kanë luajtur me të njëjtat shifra, duke u përpjekur për të gjetur një rrugë drejt shumicës së Brexit. Vota indikative mund të shpërbëjë përfundimisht bllokimin, siç ishte parashikuar.

Por ndërsa ora po kalon, ndihet gjithashtu sikur ne të ishim në fazën përfundimtare të këtij procesi për një përjetësi purgjatore. Logjikisht, duhet të ketë një fund.

Brenda parlamentit, politika eksploron një zonë misterioze të purgatorit Brexit, ku edhe garat e kohës ende nuk janë të mjaftueshme.

Rafael Behr është një kolumnist i Guardian

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


A do të shpëtojë Britania?

Nëntë rrathët e ferrit të Brexit

Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, vit vendimtar për Evropën…

Deklarata e Sekretarit të Jashtëm britanik

“Tronditet” Britania/ Brexit mund të anulohet?