MENU
klinika

Kujdes!

Ushqimet e konservuara mund të jenë vdekjeprurëse!

26.03.2019 - 17:09

Mbushja e kavanozëve është një mënyrë e shkëlqyer për të ruajtur prodhimet e kopshtit dhe për ti përdorur më vonë.

Por kjo mund të jetë e rrezikshme ose edhe vdekjeprurëse – nëse nuk bëhet siç duhet dhe në mënyrë të sigurt.

Por kini kujdes! Nëse konservimi nuk është bërë në mënyrën e duhur, perimet dhe frutat e konservuara mund të shkaktojnë botulizëm.

Çfarë është botulizmi?

Botulizmi është një sëmundje e rrallë por potencialisht vdekjeprurëse e shkaktuar nga një helm më së shpeshti i prodhuar nga një embrion i quajtur Clostridium botulinum. Embrioni gjendet në tokë dhe mund të mbijetojë, të rritet dhe të prodhojë toksinë në kushte të caktuara, si psh kur ushqimi është i papërshtatshëm. Toksina mund të ndikojë në nervat tuaja, të paralizojë dhe madje të shkaktojë vdekjen.

ushqimet e konservuara-konica.al
ushqimet e konservuara-konica.al

Ju nuk mund ta shihni, ta ndjeni apo ta shijoni toksinën botulinore, por konsumuar qoftë edhe nje sasi të vogël të ushqimit që përmban këtë toksin mund të jetë vdekjeprurëse.

Çfarë është një ushqim me acid të ulët?

Ushqimet me acid të ulët kanë një nivel pH më të madh se 4.6, që do të thotë se ato nuk janë aq të mjaftueshme për të parandaluar rritjen e baktereve të botulinumit.

Shembujt janë:

-Bishtaja;

-Panxhar;

-Miser;

-Domate;

-Fiq;

-Të gjitha mishrat;

-Peshku dhe prodhimet e detit;

Cilat janë simptomat e botulizmit?

ushqimet e konservuara-konica.al
ushqimet e konservuara-konica.al

Botulizmi është një emergjencë mjekësore. Nëse keni simptoma të botulizmit ushqimor,duhet të shkoni menjëherë në urgjencë.

Simptomat mund të përfshijnë:

-Vizioni i dyfishtë;

-Shikim i turbullt;

-Qepallat e zhytura;

-Ngathtësi në të folur;

-Vështirësi në gëlltitje;

-Një gjuhë e ndjeshme;

-Gojë e thatë;

-Dobësia e muskujve;

ushqimet e konservuara-konica.al
ushqimet e konservuara-konica.al

Kurrë mos e hani ushqimin për të përcaktuar nëse është i konsumueshëm. Mos shijoni apo hani ushqim që është i zbardhur, i mykur, apo mban erë të keqe.

Mos hani ushqim nga kanaçe që rrjedhin, janë të fryrë, ose duken të dëmtuara, plasaritura ose anormale.