MENU
klinika

Rëndësia

Vaksina e ‘Hepatitit A’ mbron ju dhe fëmijën tuaj!

15.03.2019 - 19:24

Mënyra më e mirë për të parandaluar hepatitin A është marrja e vaksinës së hepatitit A.

Bebet e infektuar me hepatit A nuk mund të tregojnë simptoma dhe mund ta kalojnë virusin tek të rriturit e pa vaksinuar të cilët mund të sëmuren shumë lehtë.

Çfarë është Hepatiti A dhe si përhapet?

Hepatiti A është një infeksion shumë i ngjitshëm i mëlçisë i shkaktuar nga virusi i hepatitit A. Kur simptomat janë të dukshme, mund të shkojnë në ashpërsi nga një sëmundje e butë që zgjat disa javë deri në një sëmundje të rëndë që zgjat disa muaj. Edhe pse rrallë, hepatiti A mund të shkaktojë edhe vdekjen në disa njerëz.

Virusi i hepatitit A gjendet në kokën e një personi që ka virusin. Mund të përhapet kur:

Personat e infektuar nuk i lajnë duart siç duhet pas shkuarjes në banjo dhe pastaj prekin objektet ose ushqimin

Kujdestarët nuk lajnë duart pas ndërrimit të pelenave ose pastrimit të jashtëqitjes së një personi të infektuar

Bebet që janë të infektuar me hepatit A mund ta përhapin virusin tek personat që kanë kontakt me jashtëqitjen e infektuar .

Foshnjat dhe hepatiti A

Foshnjat mund të marrin hepatitin A duke vënë në gojë gjërat e kontaminuara, duart ose ushqimin. Hepatiti A përhapet lehtë, madje edhe kur njerëzit përdorin praktika të mira të larjes së duarve. Bebet mund të kalojnë infeksionin e hepatitit A tek kujdestarët e tyre që kanë në kontakt me virusin . Kjo është arsyeja pse vaksina e hepatitit A (hepA) siguron mbrojtjen më të mirë për të gjithë!

Kur duhet bërë vaksina e hepatitit A?

Bebet kanë nevojë për 2 doza të vaksinës së hepatitit A për mbrojtje të qëndrueshme nga infeksioni i hepatitit A.

Fëmija duhet të marrë:

-Dozën e parë midis moshës 12 dhe 23 muaj;

-Dozën e dytë 6 muaj pas dozës së parë;

vaksina ne femije
vaksina ne femije

Pse duhet që fëmija të bëjë vaksinën e hepatitit A?

Normat e infektimit të hepatitit A kanë rënë më shumë se 95 për qind që kur vaksina e hepatitit A u bë e disponueshme më 1995.

Vaksina e hepatitit A:

Mbron fëmijën tuaj nga hepatiti A, një sëmundje potencialisht serioze.

Mbron njerëzit e tjerë nga sëmundja.

Kjo është për shkak se fëmijët nën 6 vjeç me hepatit A zakonisht nuk kanë simptoma, por ato mund ta kalojnë sëmundjen tek të tjerët.