MENU
klinika

Nga New York Times

Venezuela dhe një revolucion në errësirë

27.03.2019 - 11:18

Nëse shikoni fotot satelitore të NASA-s të marra në mbrëmjen e 7 marsit, do të shihni burimin e menjëhershëm të ndërprerjes së energjisë që paralizoi Venezuelën për një javë: dy zjarre të vogla, të rrezikshme afër linjave kryesore të transmetimit të energjisë.

Zvogëlojeni pak dhe do ta shihni kryeqytetin, Caracas, të zhytur në errësirë. Të hënën, një tjetër ndërprerje preku Caracas dhe 16 shtete të tjera. Qeveria ka fajësuar sulmet kibernetike për ndërprerjet, por nën udhëheqjen e Nicolas Maduro, sistemi elektrik është lënë pas dore për dekada të tëra.

Për të kuptuar plotësisht se pse iu deshën Venezuelës të paktën katër ditë për të rivendosur energjinë, keni nevojë për një lente edhe më të gjerë: një që përfshin Uashingtonin. Është e pamohueshme se Chavez dhe Maduro janë fajtorë për këtë gjendje shkatërruese. Megjithatë, sanksionet ekonomike të Shteteve të Bashkuara e kanë lënë qeverinë e Maduros të paaftë për ta zgjidhur vetë krizën.

Shkaku i ndërprerjes së parë tani është kuptuar. Një raport gjithëpërfshirës i kryetarit të shkollës inxhinierike në Universitetin Qendror në Karakas tregon se ndërprerja ishte rezultat i një zjarri afër tri linjave të transmetimit të energjisë nga kompleksi i digës Guri në juglindjen e Venezuelës. Kompleksi përfshin disa diga hidroelektrike dhe stacione energjie që sigurojnë 80 përqind të energjisë elektrike të vendit; mbyllja e saj në vetvete mund të prodhojë një ndërprerje mbarëkombëtare.

Sigurisht, zjarret mund të ndodhin kudo. Por problemi i vërtetë është pse u deshën më shumë se katër ditë për të marrë përsëri pushtetin.

Mungesa e një burimi alternativ të energjisë, mungesa e punëtorëve të specializuar, pajisjet e përkeqësuara dhe menaxhimi i gabuar, duket se kanë luajtur rolin e tyre.

Megjithatë, sanksionet ekonomike të Shteteve të Bashkuara gjithashtu kanë luajtur një rol të rëndësishëm.

Për më tepër, sektori i madh i energjisë elektrike në Venezuelë varet shumë nga pjesët dhe shërbimet e ofruara nga kompanitë e huaja. Sanksionet financiare të Shteteve të Bashkuara të miratuara në gusht 2017 e bëjnë Venezuelën të paaftë për të paguar furnizuesit e saj të huaj.

Megjithatë, është e vështirë të konkludohet se sanksionet ishin asgjë më shumë se një kontribues dytësor për shkaqet e dështimeve të rrjetit elektrik të Venezuelës. Në këtë kuptim, Chávez dhe Maduro padyshim që do të mbajnë përgjegjësinë kryesore për kolapsin elektrik.

Për të pasur një diskutim kuptimplotë mbi efektin e sanksioneve, është thelbësore të bëhet dallimi midis shkaqeve të një fenomeni dhe mjeteve të tij. Nuk është vetëm Maduro, por edhe Juan Guaidó, udhëheqësi i opozitës dhe Presidenti Trump, të cilët kanë mjete të nevojshme për të zgjidhur krizën energjetike.

Sanksionet më të fundit të naftës pengojnë ligjërisht kompanitë amerikane që të bëjnë ndonjë biznes me kompaninë shtetërore të naftës në Venezuelë, ndërsa kompanitë e tjera përballen me kërcënimin e sanksioneve ndëshkuese sekondare për të bërë biznes me regjimin Maduro.

Llogaritë bankare të Venezuelës në Shtetet e Bashkuara dhe në Evropë janë kryesisht të bllokuara ose të kontrolluara nga të emëruarit Guaidó, duke penguar Maduro nga përdorimi i tyre.

Duke penguar një zgjidhje të shpejtë ndaj qëndrimeve politike të vendit, e vetmja mënyrë për të shmangur një thellim të krizës energjitike është që të menaxhohen burimet e nevojshme për ta bërë këtë. Një hap i parë do të ishte që të dyja palët të bien dakord të emërojnë një grup pune të pavarur.

Nëse politikanët e vendit nuk mund të bien dakord për të vënë jetën e njerëzve të zakonshëm mbi ndjekjen e objektivave të tyre politike, venezuelasit do të përballen me kohë edhe më të errëta.

Francisco Rodríguez është ekonomisti kryesor në Torino Economics dhe ish-kreu i Zyrës së Buxhetit të Kongresit të Venezuelës. Jorge Alejandro Rodríguez, një inxhinier elektrik, është ish-zëvendëspresidenti për prodhimin dhe transmetimin e energjisë në Cadafe të Venezuelës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


I fajësuan për ndërprerjen e energjisë

SHBA tërheq stafin diplomatik nga Venezuela