MENU
klinika

Nga The Hill

10 mënyra për të zgjidhur ‘krizën e kufirit’ SHBA-Meksikë

08.04.2019 - 16:01

Ekziston një sfidë e madhe humanitare dhe e sigurisë në kufirin tonë jugor me Meksikën. Një numër i paparë familjesh po rrezikojnë sigurinë e tyre për të arritur në Amerikë.

Shifrat janë të frikshme: Vetëm në shkurt, më shumë se 76,000 migrantë arritën pa autorizim kufirin e SHBA-Meksikë, dyfishin e shifrës nga shkurti 2018.

Ndërkohë që burrat, gratë dhe fëmijët po rrezikojnë jetën e tyre dhe po ecin nga vendet e Amerikës Qendrore në SHBA do të thotë që ne duhet të rishikojmë efektivitetin e politikave tona aktuale.

Për këtë qëllim, ka një numër hapash të rëndësishëm të nevojshëm.

1.Përdorni në mënyrë efektive resurset dhe rritni burimet sipas nevojës për të menaxhuar më mirë rrjedhën e emigrantëve.

Ne duhet të shtojmë personelin dhe burimet për të zgjeruar kapacitetin në portet e hyrjes, në mënyrë që ne të mund të trajtojmë kërkesat më shpejt. Kjo gjithashtu do të thotë se ne duhet të rrisim numrin e ekipeve të gjyqtarëve të emigrantëve dhe numrin e zyrtarëve të azilit.

2.Të maksimizohet përdorimi i alternativave ndaj paraburgimit.

Fëmijët dhe familjet duhet të mbahen së bashku dhe të lirohen sa më shpejt në, siç është menaxhimi elektronik i rasteve.

3.Sigurimi i një lirimi të rregullt të migrantëve të cilët nuk janë kërcënime të sigurisë.

4.Informoni emigrantët rreth azilit të SHBA dhe ligjeve të emigracionit.

Qeveria e SHBA-së duhet të zhvillojë një fushatë informimi për publikun për emigrantët në Meksikë dhe vendet e trekëndëshit të Veriut (El Salvador, Honduras dhe Guatemala).

5.Partneritet me Meksikën dhe vendet e Trekëndëshit të Veriut për të luftuar operacionet e kontrabandës së njerëzve dhe për të rritur bashkëpunimin e inteligjencës.

6.Një paketë reformash për imigracionin.

Kjo mund të zgjerojë rrugët për ata që duan të hyjnë në SHBA ligjërisht për të punuar apo ribashkuar me familjen, ndërkohë që po rritin sigurinë e kufirit.

7.Adresoni faktorët që bëjnë amerikanët qendrorë të largohen nga vendet e tyre.

8.Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara dhe UNHCR duhet të trajtojnë sfidat me të cilat ballafaqohen vendet e trekëndëshit të Veriut.

9.Ndihmoni Meksikën të përmirësojë sistemet e saj të refugjatëve dhe azilit.

10.Rritja e pranimeve të refugjatëve të SHBA nga vendet e trekëndëshit të veriut.

Së fundi, ne mund të rrisim numrin e pranimeve të refugjatëve të SHBA-ve në mënyrë që më shumë njerëz të arrijnë në mënyrë të sigurtë dhe ligjore.

Ali Noorani është drejtor ekzekutiv i Forumit Kombëtar të Imigracionit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Demokratët kundërshtojnë presidentin

“Trump po abuzon me pushtetin”