MENU
klinika

Studimi i ri

Astma tek fëmijët/ Tashmë mund t’i reduktoni shanset

16.04.2019 - 18:02

Një studim i ri shqyrtoi nëse substancat që shkaktojnë alergji në shtëpi ndikojnë në  rrezikun e fëmijëve për zhvillimin e astmës.

Rezultatet ofrojnë të dhëna për parandalimin e astmës para se të zhvillohet.

Më shumë se 6 milion fëmijë amerikanë kanë astmë. Astma i bën rrugët e frymëmarrjes në mushkëri të prirura për ënjtje dhe ngushtim.

Mund të shkaktojë tështitje, kollitje, gulçim dhe ngushtësi në gjoks.

Pluhuri përmban gjëra që mund të shkaktojnë një sulm astme, të tilla si myku, qimet  e kafshëve ose pluhuri i marimangave.

Eliminimi ose reduktimi i këtyre faktorëve  mund të zvogëlojë sulmet e astmës.

Por studimet tregojnë se ekspozimi ndaj këtyre substancave në fillim të jetës mund t’i mbrojë fëmijët nga astma.

Për të identifikuar se si substancat në shtëpi ndikojnë në zhvillimin e astmës, hulumtuesit  filluan të studiojnë të sapolindur në vitin 2005, të cilët kishin të paktën një prind me astmë ose alergji.

Duke pasur një prind me astmë ose alergji rrit mundësinë e zhvillimit të astmës.

Studiuesit morën mostra të pluhurit nga shtëpitë e fëmijëve gjatë tre viteve të para të jetës. Ata analizuan nivelet e shkaktarëve të alergjisë së zakonshme nga  pluhurat.

Rreth 1 në çdo 3 fëmijë në studim kishte astmë në moshën shtatë vjeçare.

astma e rende-konica.al

Studiuesit vazhdojnë të studiojnë fëmijët për të identifikuar faktorët që mund të zvogëlojnë rrezikun e astmës.

 “Hulumtimet shtesë mund të na ndihmojnë të identifikojmë objektiva specifikë për strategjitë e parandalimit të astmës”, thotë studimi i studimit Dr. James E. Gern në Universitetin e Wisconsin-Madison.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN