MENU

Dilemat e britanikëve

Brexit pa marrëveshje apo votim tjetër?

25.04.2019 - 16:39

Që nga votimi i Brexit në qershor 2016, shumë britanikë kanë jetuar me një dilemë. Nga njëra anë, e konsideruam votën për ta lënë Bashkimin Evropian si një katastrofë për vendin tonë. Nga ana tjetër, ne e pranuam realitetin e hidhur sepse ishte pikëpamja e shumicës. Tre vjet më pas, ende mendoj se kemi të drejtë për Brexit.

Herë pas here, në pesë muajt e fundit, një kompromis pragmatik është dukur praktik.

Tensioni i pashmangshëm ndërmjet këtyre dy konkluzioneve nuk ka ikur kurrë. Por sigurisht që ka evoluar. Deri kohët e fundit, pikëpamja ime mund të përmblidhej si më poshtë: Brexit mbetet një ngjarje e zymtë që unë gjithmonë do ta kundërshtoj; por në mungesë të lejes publike për ta përmbysur atë, një version më i butë do të ishte më pak i keq sesa një i vështirë.

Bisedimet midis qeverisë dhe Laburistëve vazhdojnë. Ekziston një papërgjegjshmëri për të gjithë gjënë.

Në këto bisedime janë tre çështje të mëdha. Por nuk ka asnjë marrëveshje për asnjë prej tyre. E para është mbi kushtet e një bashkimi doganor të ardhshëm dhe në shtrirjen e tregut të vetëm. E dyta, është në “korrigjimin e ardhshëm” të çdo marrëveshjeje. E treta është nëse do të ketë një votim të dytë konfirmues. Për secilën nga këto, May nuk është e gatshme të bëjë lëshime.

Tani është gjithnjë e më e qartë se të dy nuk dëshirojnë të fajësohen për bisedimet e dështuara, por asnjëri prej tyre nuk është i fortë ose i përcaktuar sa duhet për të sugjeruar llojin e marrëveshjes.

brexit theresa may konica.al

Soft Brexit ishte alternativa më pak e keqe Brexit. Tani, përpjekjet e fundit në minutën e fundit për të krijuar një Brexit të butë, të udhëhequr nga Nick Boles dhe Stephen Kinnock, kanë dështuar. Përpjekjet e kabinetit kanë dështuar gjithashtu.

Rezultati i zgjedhjeve gjithnjë e më shumë të mundshme, dhe kështu rezultati i Brexit, do të varet nga premtimi i manifestit të zgjedhjeve të Laburistëve në Brexit.

Zgjedhjet e britanikëve tani janë Hard Brexit, dhe një votim i dytë…

Martin Kettle është një kolumnist i Guardian

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Grupet e industrisë gjermane po "ankohen"

“Rreziku më i madh për Gjermaninë është Trump dhe Brexit”

Deklarata e Sekretarit të Jashtëm britanik

“Tronditet” Britania/ Brexit mund të anulohet?