MENU
klinika

The Guardian

Britania, ‘shkaktare’ e luftës në Jemen?

03.04.2019 - 16:37

Mbështetja nga Mbretëria e Bashkuar ka mundësuar fatkeqësinë më të keqe humanitare në botë…

Dokumentari i Kanalit 4, Lufta e fshehur e Britanisë, ekspozoi pjesëmarrjen e Britanisë së Madhe në bombardimet e Arabisë Saudite në Jemen. Dëshmia e të intervistuarve të ndryshëm konfirmoi atë që unë dhe vëzhguesit e tjerë kemi thënë: se Uashingtoni dhe Londra mund ta kishin përfunduar luftën saudite në çdo moment gjatë katër viteve të fundit.

Sipas një marrëveshjeje të armëve të nënshkruar, Britania i ka siguruar Sauditëve një flotë të avionëve ushtarakë Typhoon si dhe furnizimin e vazhdueshëm të municioneve, trajnimet dhe mbështetje teknike të nevojshme për t’i mbajtur këto aeroplanë operacionalë. Kjo krijon një shkallë të lartë të varësisë saudite nga mbështetja e vazhdueshme britanike.

Një ish-oficer i Forcave Ajrore Saudite deklaroi në mënyrë të qartë se bashkatdhetarët e tij “nuk mund ta mbajnë Typhoon në ajër pa britanik” dhe se, edhe pse avionët e furnizuar me SHBA gjithashtu luajnë një rol të pazëvendësueshëm.

Le të kujtojmë shkallën e masakrës që Britania ka ndihmuar: 60,000 jemenas konsiderohet të jenë vrarë që nga viti 2016, shumica nga bombardimet e koalicionit Saudite-Emiratet e Bashkuara Arabe. Përveç kësaj, kriza humanitare ka bërë që rreth 85,000 fëmijë të mitur që vdesin nga uria ose sëmundjet. OKB paralajmëron se 14 milion jetë janë në rrezik nga uria.

Britania nuk mund të jetë një luftëtar zyrtar, por është një pjesëmarrës dhe aksesor i domosdoshëm.

Kjo vlen edhe për dhunën e brendshme, të strukturuar të monarkive të Gjirit Arab. The Guardian raporton ekskluzivisht këtë javë mbi hetimet e brendshme të Arabisë lidhur me torturën e të burgosurve politikë, duke demonstruar edhe një herë se “reforma” nën princin e kurorës Mohammed bin Salman është thjesht propagandë. Në dritën e këtyre zbulimeve të fundit, është tunduese për ne të flasim për praktikat “barbare” të një mbretërie “mesjetare”, ndoshta në kontrast me “vlerat perëndimore”. Por Arabia Saudite në asnjë pjesë të vogël nuk është një produkt i modernitetit tonë, një shtet më pak se 100 vjeç, i krijuar në formën e saj aktuale me mbështetje nga SHBA dhe Britania e Madhe.

Gjatë shekullit të 20-të dhe në 21-të, , Uashingtoni dhe Londra siguruan armë dhe trajnime për forcat e tyre të sigurisë. Kjo i fuqizoi Sauditët dhe shokët e tjerë të tyre për të burgosur dhe torturuar disidentët, për të shtypur të gjithë sfiduesit dhe për të mbyllur çdo mundësi për ndryshime politike.

Në Jemen, Britania ka ndihmuar në krijimin e fatkeqësisë më të keqe humanitare në botë. Kjo është çështje e një fakti të pakundërshtueshëm dhe urgjent. Duhet shumë kohë që ky vend të përballet me përgjegjësitë e tij…

David Wearing është një specialist për politikën e jashtme të Britanisë së Madhe në Lindjen e Mesme

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN