MENU
klinika

Nga Bloomberg

‘Debati i madh kombëtar’, i vetmi vendim i zgjuar i Macron

29.04.2019 - 13:19

Emmanuel Macron po përpiqet të sjellë diçka të re në politikën franceze, një president i cili i përgjigjet shqetësimeve publike pa hequr dorë nga reformat e tij. Ai është përpjekur të reagojë për kërkesat e protestuesve. Për këtë ai ka merita.

Për të larguar Francën nga problemet ekonomike që kanë krijuar protesta, megjithatë, ai do të duhet të dyfishojë reformat e tij.

Përgjigja e parë e Macronit ndaj protestave, një paketë me vlerë prej 10 miliardë eurosh (përfshirë një rritje minimale të pagave), nuk arriti t’i përfundojë ato ose të rriste vlerësimin e tij të popullaritetit. Kështu që ai dërgoi zyrtarë publikë për të dëgjuar njerëzit. Mijëra biseda u zhvilluan në të gjithë vendin për më shumë se dy muaj, dhe kishte rreth 2 milionë përgjigje në internet.

Për të demonstruar se qeveria e tij i kishte kushtuar vëmendje qytetarëve, një president i përulur njoftoi javën e kaluar shkurtime të taksave, pjesëmarrjen e qytetarëve në vendimmarrjen ekonomike, shërbimet publike të decentralizuara dhe pengesat më të ulta për mbajtjen e referendumeve. Në të njëjtën kohë, Macron me të drejtë refuzoi të rivendosë taksën ndëshkuese të pasurisë që kishte eliminuar.

Është e lehtë të mos pranosh “Debatin e Madh Kombëtar” të Macron-it. Të gjithë politikanët shkojnë në turne. Por ishte shumë e pazakontë që një ushtrim i tillë të ndërmerret nga një udhëheqës që nuk përballet me zgjedhje.

Duket se kjo është një shenjë se situata është e dëshpëruar. Papunësia mbetet gati 9 për qind (papunësia e të rinjve është veçanërisht e lartë); për më tepër, shumë francezë mendojnë se jeta po përkeqësohet.

Për të trajtuar këto probleme dhe për të përmbushur qëllimin e punësimit të plotë, Macron do të duhet ta transformojë me të vërtetë ekonominë franceze. Pothuajse në gjysmë të periudhës pesë vjeçare, ai ka kryer disa ndryshime të dukshme, veçanërisht duke hequr disa kontrolle të ngurta në tregun e punës. Por pjesa më e vështirë s’ka ardhur akoma.

Macron ka disa hapa të vegjël në mendje. Por, duke dëgjuar me kujdes për popullin francez, Macron me siguri duhet të kuptojë se veprimi i rëndësishëm nuk mund të shtyhet pafundësisht.