MENU
klinika

Çfarë duhet të bëni!

Dhimbje në vesh. Pse fëmijët e vegjël preken nga infeksionet?

14.04.2019 - 16:03

Të qëndroshh të gjithë natën me një fëmijë që qan nga dhimbja e infeksionit të veshit mund të jetë një makth.

Por nuk është e pazakontë. Shumica e fëmijëve në vendet e zhvilluara marrin të paktën një infeksion të veshit nga mosha pesë vjeçare.

Shumica e infeksioneve të veshit ndodhin në veshin e mesëm, pjesa e veshit pas daulles. Veshi i mesëm është i lidhur me pjesën e sipërme të fytit nga tubi eustak. Normalisht lejon ajrin e freskët në veshin e mesëm dhe lejon nxjerrjen e lëngjeve jashtë.

Pas një infeksioni, virusi ose bakteret që shkaktuan sëmundjen mund të përhapen në veshin e mesëm.

infeksionet ne vesh-konica.al

Kur kjo ndodh, tubi eustak mund të rritet ose të bëhet i bllokuar me mukus. Kjo mund të kapë mikrobet dhe të shkaktojë një infeksion të veshit. Bakteret e bllokuara mund të shkaktojnë më shumë ënjtje dhe ngritje të lëngjeve. Kjo është ajo që shkakton dhimbjen e një infeksioni të veshit.

Pse shumë fëmijë të vegjël kanë infeksione veshi?

“Tek fëmijët më të vegjël, tubi eustak, si dhe sistemi imunitar, janë ende në zhvillim. Disa fëmijë gjithashtu mund të kenë një sistem imunitar joaktiv që nuk mund ta luftojë infeksionin”, shpjegon një specialist i veshit, hundës dhe fytit.

Tek më të rriturit, tubi eustak është i madh dhe i pjerrët për të nxjerrë lëngun nga veshi i mesëm. Tek fëmijët e vegjël, ky tub është më e ngushtë dhe më i niveluar, kështu që ka më shumë gjasa të bllokohet.

Nëse dhimbja nuk do të largohet ose fëmija ka lëngje që dalin nga veshi i tyre, duhet të vizitoni një mjek. Infeksionet e veshit mund të shkaktojë ethe ose të krijojë probleme dëgjimi.

kolana e librave

Shumë infeksione të veshit nuk kanë nevojë të trajtohen. Shpesh ato largohen vetë.

“Ka një shtytje të madhe për të mos i mbingarkuar me antibiotikë”. Bakteret mund të bëhen rezistente ndaj efekteve të këtyre barnave. Pra mjekët nuk përpiqen t’i japin, përveç rasteve të rënda.

Kur ilacet janë të nevojshme, është e rëndësishme që ato të merren për kohën e plotë që doktori ju thotë. Por nuk është gjithmonë e lehtë për të marrë medikamente për fëmijët e vegjël.

Një studim i fundit testonte nëse antibiotikët mund të merreshin për më pak se trajtimi standard 10-ditor. Për fat të keq, trajtimi i shkurtuar nuk funksionoi dhe nuk kishte përfitime.

Hulumtuesit tani janë duke kërkuar mënyrat më të mira për të trajtuar një infeksion të veshëve. Një grup po teston xhel injektues për të dhënë ilaçe drejtpërsëdrejti në kanalin e veshit.

infeksionet ne vesh-konica.al

Një shkak kryesor i infeksioneve të veshëve është një lloj i baktereve të quajtur Haemophilus influenzae ose H. influenzae. Këto baktere mund të grumbullohen së bashku për të bërë një biofilm, një shtresë e hollë, që trupi e ka të vështirë ta heqi qafe. Edhe antibiotikët mund të jenë të paefektshëm kundër tyre. Infeksionet e veshit që vazhdojnë dhe vijnë shpesh përfshijnë biofilmët.

Një vaksinë e futur në vitin 1987 tashmë parandalon infeksionet e veshit të shkaktuara nga një lloj i H. influenzae. Hulumtuesit po punojnë në zhvillimin e vaksinave për të mbrojtur kundër viruseve të tjera. Ata po shohin gjithashtu se me çfarë ushqyesish specifikë H. influenzae rriten biofilmët. Kufizimi i këtyre ushqyesve mund të jetë një mënyrë e re për të luftuar këto baktere.

Nëse fëmija ka infeksione të përsëritura të veshëve ose probleme dëgjimi, mjeku mund të sugjerojë që të drenoni veshin e fëmijës me tuba të vegjël për të ndihmuar në ruajtjen e një mjedisi të shëndetshëm.

Infeksionet e veshit nuk janë ngjitëse. Por ka gjëra që mund të bëni për të ulur shanset për të marrë një infeksion të tillë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Dritan Subashi, Obstetër-Gjinekolog

A duhet të hiqni dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?