MENU

Mësojini!

Duhet të bëni një operacion? Çfarë duhet të dini më parë!

03.04.2019 - 16:30

Duke pritur të bëni një operacion mund të jetë stresuese.

Ju mund të pyesni veten: Cili është procesi i shërimit? Sa kohë do të jem jashtë punës? Çfarë duhet të bëj pas largimit nga spitali apo qendra e kirurgjisë?

Një pyetje e rëndësishme që ju nuk mund të keni menduar është: Si mund të shmang marrjen e një infeksioni kirurgjikal (SSI)?

Një SSI është një infeksion që pacientët mund të marrin gjatë ose pas operacionit.

SSI mund të ndodhë në çdo pjesë të trupit ku ndodh kirurgjia dhe nganjëherë mund të përfshijë vetëm lëkurën. SSI-të e tjera janë më serioze dhe mund të përfshijnë indet nën lëkurë, organe, ose materiale shtesë të futura gjatë operacionit.

operacioni-i-syve-konica.al

Këto infeksione mund ta bëjnë më të vështirë shërimin nga operacioni, sepse ato mund të shkaktojnë komplikacione shtesë, stres dhe kosto mjekësore. Është e rëndësishme që mjekët , pacientët dhe të familjarët të punojnë së bashku për të parandaluar këto infeksione.

Pacientët duhet të presin kujdes shëndetësor të sigurt kudo që të trajtohen, duke përfshirë zyrat e mjekut, qendrat e kirurgjisë, klinikat fizike/profesionale dhe praktikat e tjera të kujdesit ambulator.

Mjekët mund të përdorin mjete dhe udhëzime për të parandaluar infeksionet gjatë kujdesit të pacientit.

Çfarë mund të bëjnë mjekët për të siguruar që vendi kirurgjik është i pastër?

-Pastroni duart dhe krahët deri te bërrylat me një agjent antiseptik pak para operacionit.

-Mbajini mbulesa të flokëve, maska dhe doreza gjatë operacionit për të mbajtur zonën e kirurgjisë të pastër.

-Japin antibiotikë para fillimit të operacionit është e nevojshme.

-Pastroni lëkurën në vendin e kirurgjisë me një sapun të veçantë që vret mikrobet.

-Doktori flet me pacientin në shtratin e spitalit.

-Para operacionit, diskutoni për problemet e tjera shëndetësore me mjekun.

-Sigurohuni që të dini se kë të kontaktoni nëse keni pyetje ose probleme pasi të keni ardhur në shtëpi.

Si mundeni ju dhe të familja tuaj të parandaloni infeksionet kirurgjikale?

operacion i shpines-konica.al

Para operacionit, diskutoni për problemet e tjera shëndetësore, të tilla si diabeti, me mjekun. Këto çështje mund të ndikojnë në kirurgji dhe trajtimin tuaj.

Lini duhanin. Pacientët që pijnë duhan marrin më shumë infeksione.

Ndiqni udhëzimet e mjekut për pastrimin e lëkurës para operacionit. Për shembull, nëse mjeku rekomandon përdorimin e një sapuni të veçantë para operacionit, sigurohuni që ta bëni këtë.

Shmangni rruajtjen afër vendit ku do të keni kirurgji. Ajo mund të irritojë lëkurën tuaj dhe ta bëjë më të lehtë zhvillimin e një infeksioni. Nëse dikush përpiqet ta bëjë këtë para operacionit, pyesni pse kjo është e nevojshme.

Pas operacionit, sigurohuni që të ndiqni rekomandimet e mëposhtme për të mbrojtur kundër infeksionit në vendin kirurgjik.

plaga pas operacionit-konica.al

-Kërkojini ofruesit të pastrojnë duart para se t’ju shqyrtojnë ose të kontrollojnë plagën.

-Mos lejoni vizitorët të prekin plagën kirurgjikale ose veshjet.

-Kërkojuni familjes dhe miqve të pastrojnë duart para dhe pas vizitës me ju.

-Sigurohuni që të kuptoni se si të kujdeseni për plagën para se të largoheni nga spitali.

-Gjithmonë pastroni duart para dhe pas kujdesit për plagën.

-Sigurohuni që të dini se kë të kontaktoni nëse keni pyetje ose probleme pasi të keni ardhur në shtëpi.

Nëse keni ndonjë simptomë të një infeksioni, të tilla si skuqje dhe dhimbje në vendin e kirurgjisë, kullimit, ose ethe, telefononi mjekun menjëherë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN