MENU
klinika

Sfidat

Anestezi gjatë një ndërhyrjeje? Mësoni si ndikon pesha juaj!

28.04.2019 - 14:48

Më shumë se një e treta e popullsisë janë në mënyrë të konsiderueshme mbipeshë dhe në rrezik të shtuar për një sërë kushtesh shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, kancerin, diabetin dhe goditjen.

Mbipesha mund ta bëjë kirurgjinë më sfiduese.

Nëse jeni mbipeshë ose obezë dhe planifikoni të bëni kirurgji, duhet të jeni të vetëdijshëm se pesha e tepërt mund t’ju rrezikojë për disa efekte anësore dhe komplikime.

Këto mund të rezultojnë nga vetë operacioni, ose nga anestezia që ju mund të keni nevojë gjatë operacionit.

Një nga shqetësimet më të mëdha është se të qenit mbipeshë ju bën më shumë riskuar të keni një gjendje të quajtur apnea e gjumit, e cila ju shkakton të ndaloni përkohësisht frymëmarrjen gjatë gjumit. Kjo mund ta bëjë anestezinë më të rrezikshme, sidomos anestezinë e përgjithshme, gjë që ju shkakton të humbni vetëdijen.

anestezia-konica.al

Pesha e tepërt mund t’ju vë në rrezik për disa efekte anësore dhe komplikime në kirurgji.

Ka hapa që mund të ndërmerrni për të zvogëluar rreziqet gjatë operacionit.

Anestezistët punojnë me kirurgë dhe ekspertë të tjerë mjekësorë për të zhvilluar planet më të sigurta të anestezisë për pacientët dhe mund të punojnë me ju për të marrë çfarëdo masa paraprake që mund të nevojiten për të pasur sa pak gjasa për komplikime.

Si lidhet mbipesha me kirurgjinë dhe anestezinë?

Nëse jeni mbipeshë, gjithashtu mund të keni kushte mjekësore që shkaktohen ose përkeqësohen nga pesha shtesë dhe ato mund të rrisin rrezikun gjatë operacionit.

-Për shembull, presioni i gjakut mund të jetë më i lartë se normale.

Ju mund të keni diabet ose GERD (sëmundje refluksesh gastroesophageal).

Edhe nëse nuk keni ndonjë nga këto kushte, duke qenë në mënyrë të konsiderueshme mbipeshë mund të çojë në sfida me një numër të proceseve të lidhura me anestezinë:

kolana e librave

-Vendosja e tubave për të marrë anestezinë dhe medikamente emergjente për shpëtimin e jetës në mënyrë intravenoze;

-Përcaktimi i dozës së duhur të medikamenteve;

-Sigurimi që ju të merrni mjaftueshëm oksigjen dhe rrjedhjen e ajrit, veçanërisht nëse keni apnea gjumi;

-Shtimi i kohës që duhet për të rifituar ndërgjegjen pas operacionit dhe kohën e shërimit;

-Rritja e rrezikut të problemeve të frymëmarrjes;

-Vendosja e tubit të frymëmarrjes;

Çfarë mund të bëni për të zvogëluar rrezikun tuaj?

Përmirësimi i shëndetit para operacionit mund të ndihmojë që operacioni të jetë sa më i sigurt, zvogëlimi i shanseve të komplikimeve do t’ju ndihmojnë të ktheheni ngriheni më shpejt në këmbë.

Nëse jeni mbipeshë ose obezë dhe kirurgjia nuk është urgjente, merrni parasysh humbjen e peshës nën kujdesin e mjekut.

anestezia-konica.al

Nëse jeni mbipeshë, një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të zvogëluar rrezikun e anestezisë është të flisni me mjekun ose kirurgun për t’u siguruar që anestezia drejtohet nga një mjek anestezist – para, gjatë dhe pas operacionit.

Gjatë takimit me mjekun, sigurohuni që t’i thoni nëse e dini ose dyshoni se keni apnea gjumi.

Nëse nuk jeni i sigurt nëse keni apnea të gjumit, tregojini mjekut nëse gërhisni , lëvizni shumë gjatë gjumit, zgjoheni shpesh gjatë natës dhe shpesh jeni të lodhur.

Mjekët anestezistë punojnë me ekipin mjekësor për të vlerësuar, monitoruar dhe mbikëqyrur kujdesin tuaj para, gjatë dhe pas operacionit, duke dhënë anestezi, duke udhëhequr ekipin e anestezisë dhe duke punuar për sigurinë tuaj optimale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dr. Blerim Arapi, Anestezist-Reanimator

Femra! Dhimbja mori fund! Tani mund të lindni pa…